Uzmanību, jūs fotografē! Latvijā sāksies autovadītāju kontrole

© Foto : pixabayВодитель с телефоном
Водитель с телефоном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciāla automašīna kontrolēs, vai autovadītāji pie stūres neraksta īsziņas un "nesēž" sociālajos tīklos.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Andris Locs atklāja, ka jau jūlija beigās Latvijā varētu parādīties pirmais "fotomobilis", vēsta Mixnews.lv.

Tas fotografēs autovadītājus mašīnās braukšanas laikā. Jaunievedums tiek ieviests ar mērķi konstatēt autovadītājus, kuri nevērīgi izturas pret ceļu satiksmes drošību, raksta īsziņas vai pārskata sociālos tīklus pie stūres.

Водитель с пассажиром в салоне автомобиля - Sputnik Latvija
Sods par tālruņa sarunām pie stūres var palielināties vairākkārt

"Fotomobilī" būs trīs speciālas kameras, lai nofotografētu pārkāpēju no visām pusēm. Pēc tam automašīnas īpašniekam tiks piespriests sods par viedtālruņa lietošanu braukšanas laikā. Soda apmērs – no 25 līdz 100 eiro.

Fotomobilis pastāvīgi pārvietosies, meklējot autovadītājus, kuri pakļauj riskam ne tikai sevi, bet arī citus satiksmes dalībniekus.

Locs paskaidroja, ka cilvēki, kuri braukšanas laikā pievēršas viedtālrunim, rada milzu problēmu. Viņš pastāstīja, ka 2019.gadā jau izrakstīts lielāks skaits sodu par tālruņa lietošanu pie stūres, nekā visa 2018.gada laikā. Pie tam Latvijā pieaudzis dīvainu avāriju skaits, kurās autovadītāja izturēšanās ir grūti izskaidrojama.

Viņš norādīja, ka fiksēts liels skaits letālu avāriju frontāla trieciena vai nobraukšanas no ceļa rezultātā. Policija pārbauda video no citu automašīnu reģistratoriem un konstatē: nepārprotamu iemeslu iebraukšanai pretējā joslā nav. Tātad, iespējams, autovadītājs bija aizņemts ar telefonu vai aizmidzis. Tādas avārijas nav saprotamas no loģikas viedokļa, uzsvēra Locs.

"Līķu maisā"

Iepriekš sociālās reklāmas ietvaros Ceļu satiksmes drošības direkcija laida klajā videomūziklu, lai pārliecinātu autovadītājus, cik bīstams ir paradums caurskatīt telefonu, nevis skatīties uz ceļu. Ieraksts, kas stāsta par to, kādas sekas ir nejaukajam ieradumam neizlaist no rokām telefonu automašīnā, CSDD publicēja YouTube.

Sociālās reklāmas varoņi – zombiji dzied par to, kā lapoja sociālo tīklu, čatoja un fotografējās, līdz gājuši bojā CSN.

"Stūrē? Izej no telefona!" aicināja CSDD.

Dienesta dati liecina, ka septiņi no desmit autovadītājiem Latvijā ik dienas izmanto viedtālruņus pie stūres, lai arī saprot, ka tā ir nopietna problēma. Pēdējo piecu gadu laikā mobilās iekārtas pie stūres tiek lietotas aizvien biežāk. Rezultātā autovadītājs var zaudēt kontroli, pārsniegt ātrumu, vai, gluži pretēji, braucot lēnām, sākt "dreifu" starp braukšanas joslām.

Ziņu lente
0