Kijeva gatavojas Krievijas gāzes tranzīta traucējumiem

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas gāzes koncerna "Naftogaz" vadošais menedžeris Andrejs Favorovs informēja, ka "Gazprom" dabasgāzes rezerves Eiropā ir lielākas nekā pērn.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Ukrainā iespējami dabasgāzes tranzīta traucējumi no Krievijas uz Eiropu, paziņoja Ukrainas gāzes koncerna "Naftogaz" vadošais menedžeris Andrejs Favorovs, vēsta RIA Novosti.

"Mēs sagaidām, ka būs traucējums, (..) kas ilgs aptuveni trijus mēnešus," precizēja Favorovs preses konferences laikā Toronto.

Viņš atklāja, ka, pēc Kijevas domām, "Krievija ieņems visai nelokāmu pozīciju".

Uz RIA Novosti korespondenta precizējošo jautājumu par laika periodu, kurā gaidāms traucējumu sākums, vadošais menedžeris konstatēja, ka runa ir par 2020. gada pirmo ceturksni.

Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Krievija norādījusi nosacījumus gāzes tranzīta saglabāšanai caur Ukrainu

Tāpat Favorovs norādīja, ka Kijeva informējusi partnerus Eiropā par pašreizējo situāciju.

""Gazprom" dabasgāzes krājumu līmenis Eiropā ir 15-16% augstāks nekā pērn. Tas nepārprotami liecina, ka viņi (Krievija – red.) gatavojas pārtraukumam. Neapšaubāmi tas rada problēmas Ukrainas sistēmas darbam," piebilda Favorovs.

Viņš pavēstīja, ka arī "Naftogaz" veido rezervi. "Patlaban mūsu rezervju līmenis ir par 2,5-2,7 miljardiem kubikmetru gāzes augstāks nekā pagājušā gadā," pastāstīja koncerna menedžeris.

Situācija gāzes tranzīta jautājumā cauri Ukrainai

Pašreizējie līgumi par Krievijas gāzes piegādi un tranzītu cauri Ukrainai darbojas tikai līdz 2019. gada beigām. Pagaidām nav nekādu noteiktu ziņu par to nākotni, nav zināms arī, kad notiks nākamais pārrunu raunds šajā jautājumā.

Газокомпрессорная станция Закарпатской области - Sputnik Latvija
Ukraina iesniegusi Krievijai piedāvājumu gāzes jautājumā

Jūnija beigās "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers informēja, ka kompānija nav saņēmusi konkrētus Ukrainas piedāvājumus alternatīvu līgumu noslēgšanai.

Viņš piezīmēja, ka "Kijevas vilciens ir aizgājis", jo Eiropas normatīvie akti neļauj "Naftogaz" parakstīt jaunu vienošanos pirms iepriekšējās termiņa beigām.

Vienlaikus Maskava ir gatava pagarināt pašreizējās vienošanās, ja tās būs rentablas, uzsvēra Millers.

Atbildot uz jautājumu par pašreizējā tranzīta līguma termiņa beigām, korporācijas vadītājs pajokoja: 1. janvārī būs Jaunais gads, tātad "būs jautri".

Ziņu lente
0