Politologs: ASV paliks Afganistānā, neskatoties uz skaļajiem solījumiem

© Sputnik Американист Дмитрий Михеев
Американист Дмитрий Михеев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenti vairākkārt pārkāpuši solījumus izvest bruņotos spēkus no "karstajiem punktiem" ārvalstīs, atgādināja politologs Dmitrijs Mihejevs.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. ASV nolēmušas samazināt savu bruņoto spēku kontingentu Afganistānā, taču pat pēc pilnīgas spēku izvešanas atstās tur izlūkošanas vienības, paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Mums būtiski jāsamazina mūsu spēku skaits Afganistānā," viņš paziņoja intervijā telekanālam Fox News.

ASV un to sabiedrotie kopš 2001. gada piedalās operācijā Afganistanā pret talibiem un citiem grupējumiem. Šī ir ilgākā militārā kampaņa ASV bruņoto spēku vēsturē.

Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu eksperti atklājuši "Putina transkontinentālo impēriju"

2018.gadā prezidenta Donalda Trampa administrācija iepazīstināja ar jauno stratēģiju Dienvidāzijā, kas paredz aktīvāku reģiona valstu dalību konflikta noregulēšanā Afganistānā. Pie tam ASV sāka tiešas pārrunas ar vietējiem radikāļiem.

Politologs amerikānists Dmitrijs Mihejevs intervijā radio Sputnik Igaunija atgādināja, ka pēdējos gados jau vairākkārt izskanējis lēmums izvest ASV spēkus no Afganistānas. 2015.gadā klajā nāca paziņojums, ka kontingents tiks samazināts par 8000 kareivjiem un virsniekiem.

Taču, Mihejevs atgādināja, ASV šo solījumu pārkāpa, – vēl vairāk, kontingents tika pat paplašināts.

"Tramps nolēmis kontingentu tur nostiprināt. Kā viņs to tur nosauks – par izlūkošanas vai atbalsta spēkiem, vai viņi mācīs vietējos karavīrus – tas ir politiskās ekvilibristikas jautājums," ir pārliecināts politologs.

Politologs norādīja, ka Tramps nolēmis saglabāt visas trīs galvenās ASV bāzes Afganistānā, lai arī valsts vadītāja postenī stājās ar solījumu izvest amerikāņu spēkus no Afganistānas.

Кабульский колорит - Sputnik Latvija
Ko tad mums iesākt: Igaunija noraizējusies par ASV plāniem pamest Afganistānu

Iepriekš Krievijas prezidenta speciālais pārstāvis Afganistānas jautājumos, Ārlietu ministrijas Āzijas otrā departamenta direktors Zamirs Kabulovs radio Sputnik ēterā atgādināja, ka pēc PSRS karaspēka izvešanas Afganistānas valdība patstāvīgi, bez ārējas palīdzības strādāja vēl trīs gadus.

Tas bija iespējams tāpēc, ka 80.gados PSRS palīdzēja izveidot nacionālos bruņotos spēkus, kārtībsargājošās struktūras, varas iestādes, kas varēja funkcionēt arī bez Padomju Savienības klātbūtnes. Kabulovs atgādināja, ka režīms valstī būtu noturējies ilgāk, ja Afganistānai tiktu sniegta vismaz minimāla ekonomiskā palīdzība.

Eksperts pauda cerību, ka amerikāņi, izvedot spēkus no Afganistānas, ņems vērā šo pieredzi.

"Afganistānai vajadzēt palīdzēt, taču nu vairs ne ar militārajiem resursiem, bet gan ekonomikā," uzsvēra Krievijas diplomāts.

Ziņu lente
0