Politika

ASV gatavo jaunas nodevas siera, vīna, gaļas un lidmašīnu importam no ES

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский козий сыр
Латвийский козий сыр - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šķiet, Eiropas Savienībā vairs nav nekā, ko amerikāņi vēl nebūtu aplikuši ar augstām nodevām.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. ASV būtiski paplašinājušas no Eiropas Savienības eksportējamās produkcijas sarakstu, pret kuru iespējams ieviest paaugstinātas nodevas Amerikā. Sastādīti divi saraksti: viens no tiem attiecas uz aviācijas rūpniecības produkciju, otrs – uz pārtikas precēm, vēsta Sputnik Igaunija0, atsaucoties uz RIA Novosti.

Informācija, kas nonākusi ziņu aģentūras rīcībā, liecina, ka pirmais saraksts ir ASV "atbilde" uz subsīdijām, ko Eiropas Savienība piešķirot aviācijai.

Uzsvērts, ka jaunas nodevas importam no Eiropas Savienības tiks ieviestas līdz brīdim, kad ES pārtrauks sniegt atbalstu lielākajam aviācijas rūpniecības uzņēmumam Eiropā – Airbus.

Президент США Дональд Трамп и лидер КНР Си Цзиньпин на встрече в Пекине 9 ноября 2017 г. - Sputnik Latvija
Ķīna gatavo "aukstu ēdienu" pēc ASV lēmuma palielināt muitas nodevas

Minēto preču saraksta iekļauti civilie helikopteri un lidmašīnas, kā arī to rezerves daļas.

Otrajā sarakstā nodevas vērstas pret pārtikas produktiem no Eiropas Savienīas.

ASV pilnvarotā tirdzniecības jautājumos Roberta Laithaizera ofiss paziņoja, ka, pateicoties sarakstu paplašināšanai, kopējais nodevu apjoms pieaudzis no 21 līdz 25 miljardiem dolāru. Sarakstā iekļautas 89 pozīcijas.

Iepriekš vēstīts, ka o Eiropas Savienības eksportējamās produkcijas saraksts ar paaugstinātām nodevām importam ASV paplašināts tūlīt pēc G20 samita Osakā, kur ASV prezidents un ĶTR priekšsēdētājs vienojās zinamā mērā mīkstināt tirdzniecības karu abu valstu starpā.

Lielvalstis vienojās neievies jaunas sankcijas un pretpasākumus.

Ķīnas līderis Si Dziņpins apsolīja ASV prezidentam būtiski palielināt lauksaimniecības produktu iegādes apjomu ASV. Savukārt Donalds Tramps informēja par savu "labas gribas žestu": Baltā nama vadītājs piekrita "pēc Ķīnas un amerikāņu kompāniju lūguma" atsākt "nežēlastībā kritušās" korporācijas Huawei ražoto rezerves daļu un programmatūras iegādi, kas "nekaitē ASV drošībai".

Ziņu lente
0