Nedūc: elektromobiļiem likuši izdot skaņas

© Sputnik / Sergey MelkonovЗарядка для электромобилей в Старой Риге
Зарядка для электромобилей в Старой Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2019. gada 1. jūlija visiem jaunajiem elektromobiļiem ES jābūt aprīkotiem ar trokšņu skaņas sistēmām.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Sākot no vakardienas visiem elektromobiļiem Eiropas Savienībā ir jārada troksnis gājēju drošības nolūkos, raksta Wired.

Inženieriem kompānijā Jaguar Land Rover ir problēma: līdzīgi visiem elektromobiļiem, viņu I-PACE izrādījās praktiski bez trokšņiem, braucot ar zemu ātrumu, kas padarījis to par potenciāli bīstamu. Saskaņā ar pētījumu datiem, cilvēki pakļūst zem bez trokšņu elektromobiļiem vai hibrīdajiem auto par 40% biežāk, nekā zem parastiem trokšņainiem automobiļiem.

Elektromobiļu uzlādes stacija - Sputnik Latvija
"Uzlādes tīkls savieno pilsētas": Jūrmalā startē elektromobiļu maratons

Sākot ar 2019. gada 1. jūliju visiem jauniem elektromobiļiem, kuri tiek pārdoti ES, jābūt aprīkotiem ar trokšņu skaņas sistēmu (AVAS). Automobilim, kurš brauc ar ātrumu zem 20 km/h, jārada skaņa, kura nav klusāka par 56 decibeliem, – kā sarunai telpā vai elektriskajai zobu birstei, turklāt skaņai jākļūst skaļākai, ja mašīna sāk uzņemt ātrumu.

Pēc ilgām apspriedēm Jaguar Land Rover izdomāja skaņu, kura līdzinās tai, ko rada kosmosa kuģi fantastikas filmās. Taču testu laikā izrādījās, ka šī skaņa liek cilvēkiem skatīties uz augšu, nevis pa malām – acīmredzot, lai saprastu, kur tomēr ir lidojošais šķīvis.

Elektromobilis nevar radīt jebkādu skaņu: piemēram, Japānā tiem ir aizliegts skanēt kā dabas parādībām vai dzīvniekiem. ES pieprasa ilgstošu skaņu, kura viennozīmīgi asociējas ar automobili.

Sākotnēji Jaguar Land Rover nevēlējās, lai skaņa būtu dzirdama mašīnas salonā, jo tas sabojātu iespaidu par elektromobiļa klusumu. Taču vadītāji, kuri zināja par AVAS, sūdzējās par to, ka sistēma ir salūzusi, jo nevarēja to dzirdēt. Turklāt testa braucienu laikā vadītāji, kuri dzirdēja savu automobili, guva lielāku prieku no vadīšanas. Tagad skaņa ir dzirdama mašīnas salonā, taču pēc izvēles to var padarīt par nedzirdamu.

Elektromobilis - Sputnik Latvija
Aizmirst par benzīna izdevumiem: Latvijā ceļ elektrības uzpildes stacijas

Pēc tam sākās testi ar gājējiem: bija jāpārliecinās, ka AVAS dzirdēs citi ceļu satiksmes dalībnieki. Jaguar Land Rover palūdza palīdzību grupai, kura sniedz suņus-pavadoņus neredzīgiem, un ieguva daudz lietderīgas informācijas. Piemēram, likums neprasa, lai arī stāvoša mašīna rada skaņas, taču neredzīgie izmēģinātāji pateica, ka viņiem ir svarīgi saprast, ka automobilis nekustās. Turklāt viņi paskaidroja, ka, ejot pāri ielai, viņi neklausās atsevišķas mašīnas, bet vispārējo trokšņu līmeni. Tas palīdzēja izstrādātājiem labāk izprast visu gājēju vajadzības.

Neraugoties uz visiem izstrādātāju pūliņiem, visas AVAS sistēmas beigās skan visnotaļ līdzīgi: daļēji jauno noteikumu dēļ, un daļēji tāpēc, ka cilvēkiem ir noteiktas cerības sakarā ar to, kādas skaņas ir jārada elektromobiļiem – kā kaut kam no "Zvaigžņu kariem". Taču ir arī izņēmumi: piemēram, Citroen konceptuālā auto skaņa ir izveidota uz vīriešu un sieviešu balss pamata.

Ziņu lente
0