Kā PSRS laikos: Krievu pareizticīgā baznīca sašutusi par nodzīvojuma cenzu LPB hierarhiem

© Sputnik / Sergey MelkonovМитрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги
Митрополит Рижский и всея Латвии Александр совершил Крестный ход, Светлую Пасхальную Заутреню и Божественную литургию в кафедральном соборе Рождества Христова города Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairumā rietumvalstu ir absolūti neiedomājama tik atklāta iejaukšanās baznīcas lietās, taču Latvijā uz to gandrīz nereaģēja, norādīja metropolīts Ilarions.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Nodzīvojuma cenza pieņemšana Latvijas pareizticīgo baznīcas metropolītiem un bīskapiem – tā ir rupja iejaukšanās tās lietās, uzskata Maskavas patriarhāta Baznīcas ārējo sakaru nodaļas vadītājs Volokolamskas metropolīts Ilarions.

Par to viņš pastāstīja raidījumā "Baznīca un pasaule" telekanālā "Rossija 24".

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 6. jūnijā Saeima steidzamā kārtā atbalstīja likuma grozījumus par LPB, saskaņā ar kuriem to vadīt ir tiesīgs garīdznieks un valsts pilsonis, kuram jānodzīvo Latvijā ne mazāk kā pēdējos 10 gadus. Pašas Latvijas pareizticīgo baznīcas iebildumi neizskanēja.

Metropolīts Ilarions uzskata, ka valstij nav tiesību diktēt baznīcai, kam tā ir jāvada.

"Bet, kad tas notiek Latvijā, visi klusē. Plašsaziņas līdzekļi uz to nereaģē. Tikmēr notiek ļoti rupja ielaušanās tajā, kas ir tikai un vienīgi baznīcas rokās," paziņoja Ilarions.

Metropolīts uzsvēra, ka baznīcai jābūt iespējai izvēlēties jebkuru cilvēku par tās vadītāju.

Рижский кафедральный собор - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: Saeimas lēmums ir iejaukšanās baznīcas lietās

KPB pārstāvis norādīja, ka pasākumi, kas ir līdzīgi tiem, kuri šobrīd veikti Latvijā, bija raksturīgi padomju ateistiskai valstij – tolaik par Maskavas patriarhu varēja kļūt tikai un vienīgi Padomju Savienības pilsonis. Šobrīd šādu punktu Krievu pareizticīgo baznīcas nolikumā nav.

"Iedomājieties, ko daudzu miljonu Krievu pareizticīgo baznīcai nozīmētu, ja tiktu pateikts, ka par tās vadītāju var kļūt tikai Krievijas Federācijas pilsonis? Un kā tad mūsu ukraiņu un moldāvu draudze?" vaicā metropolīts Ilarions.

Baznīcas ārējo sakaru nodaļas vadītājs vēlreiz uzvēra, ka, pēc viņa domām, valstij nav jābūt tiesībām iejaukties baznīcas iekšlietās un diktēt, kādas kandidatūras der vienu vai otru amatu aizvietošanai.

"Vairumam rietumvalstu tas ir absolūti neiedomājami. Latvijai tas tagad kļuvis par realitāti," norādīja metropolīts Ilarions.

Iepriekš teologs Romāns Lunkins Sputnik Latvija intervijā atzīmēja, ka Latvijas pareizticīgo kopiena ir absolūti tiesīga apstrīdēt jauno regulu tiesā un, ņemot vērā eksistējošos precidentus, iznākums ar lielu varbūtības daļu tiks pieņemts par labu tai.

Ziņu lente
0