Viedoklis

Sešas bāzes – viena atbilde. Kā Minska un Maskava reaģēs uz ASV spēku ielenkumu

© Foto : kam.ltВоздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото
Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas un Baltkrievijas robežu nostiprina amerikāņu spēki, taču Baltkrievija par savu drošību parūpēsies, ir pārliecināts militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

Varšava nolēmusi dislocēt ASV spēkus sešos punktos Polijas teritorijā, pārsvarā – pie Baltkrievijas robežas. Tas ir jauns solis pretī plašas karadarbības sākumam Austrumeiropā, 17.jūnijā Polijas radio pavēstīja valsts aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks, ziņoja Sputnik Baltkrievija.

Ziemeļatlantijas alianses mācību DRAGON-19, Tobruq Legacy-19 un BALTOPS 2019 fonā viņa izteikumi palika gandrīz nepamanīti. Taču Minska un Maskava adekvāti novērtēja draudu līmeni un ir gatavas pienācīgi atbildēt. Krievijas vadības uzmanības centrā ir jautājums par ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos Polijā, pavēstīja Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājs Viktors Bondarevs.

Ņemot vērā NATO pusloku Baltijā (Latvijā un Lietuvā dislocētos ārvalstu spēkus), Baltkrievijas Republikas naidīgais ielenkums pieaugs par 398 kilometriem frontē un sasniegs 1250 kilometrus.

No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka Polijas un Baltkrievijas robežas nostiprināšana ar amerikāņu spēkiem nav loģiska. Militārā spēka reitingā Baltkrievija ieņem 39.vietu, būtiski atpaliekot no Polijas (24.vieta). Baltkrievijas armija neapdraud Poliju, kuras bruņotie spēki ir divkārt lielāki (105 tūkst.karavīru). Baltkrievijas teritorijā nav arī ārvalstu spēku.

Uzskatu, ka mēs novērojam ASV un NATO spēku pakāpenisku koncentrēšanos (pastiprināšanos) globālam Drang nach Osten – uz Krieviju. Un šajā projektā Baltkrievijas teritorija var kļūt par agrezijas tranzīta zonu. Iemeslu krasam spriedzes pieaugumam var dāvāt jebkurš iegansts – no Krievijas iedomātās "agresijas Ukrainā" līdz rupjai provokācijai, kurā iespējams izmantot amerikāņu bezpilota lidaparātus MQ-9 Reaper, kā tas nesen notika Omāna līcī, lai panāktu ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos.

Savienības zobens un vairogs

Amerikāņu spēku dislokācija Baltkrievijas robežu tuvumā nav pirmais trauksmes zvans. Iepriekš Varšava krasi palielināja (četrkārt) amerikāņu kontingentu savā teritorijā – līdz 4500 kareivjiem. Tuvākajā laikā Polijā parādīsies ASV divīzijas štābs, kopējais mācību centrs, kara aerodroms, infrastruktūra tanku brigādes un aviācijas brigādes vajadzībām. Šajā fonā Baltkrievijas un Krievijas retie kopīgie manevri izskatās nepietiekami no sabiedrotās valsts drošības viedokļa.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV armijas bāzi Polijā gatavo karadarbībai

Vienlaikus 17.-20.jūnijā Baltkrievijā notika komandas un štāba mācības – vērienīgo Baltkrievijas un Krievijas militāro manevru "Savienības vairogs 2019" sagatavošanās posms. Tika izspēlēta sadarbības organizācija karaspēku reģionālā grupējuma ietvaros un pilnveidota pārvaldes sistēma. Abu valstu aizsardzības ministrijas vienlīdz augstu novērtēja izaicinājumus un reģionālās drošības riskus. Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pavēstīja: "Baltkrievijas Republika ir uzticams Krievijas militārais sabiedrotais. Lielu uzmanību veltām mūsu bruņoto spēku reģionālā grupējuma attīstībai." Tas ir abu valstu attiecību attīstības noteicošais vektors citiem sabiedrotajiem atklātā konfigurācijā.

Ne velti ar NATO raganu dančiem Baltijā (nebeidzamo manevru sēriju uz sauszemes, jūrā un gaisā) sakrita starptautiskās mācības "Slāvu brālība 2019" Pančevo (Serbijā) no 14.līdz 27.jūnijam, kurās piedalījās Baltkrievija, Krievija un Serbija. Saskaņā ar kopīgo mācību scenāriju slāvu koalīcijas bataljonam jāpārvar Dunajas upe (no austrumiem uz rietumiem), jāizsēžas krastā (Orešaca poligons) un jābloķē nelikumīgo bruņoto vienību darbības rajons līdz daudznacionālā kontingenta pamata spēku pienākšanai.

Par bandītisko grupējumu raksturu atliek tikai minēt, taču jāpiezīmē, ka drosmīgā desanta operācija 10 kilometru attālumā no Belgradas tiek izspēlēta piecu NATO valstu – Bulgārijas, Rumānijas, Ungārijas, Horvātijas un Melnkalnes ielenkumā.

Izcilība noved strupceļā

Rietumu kolektīvās medības uz Krieviju un tās sabiedrotajiem ir lemtas neveiksmei. KF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atgādināja, ka tikai ierobežotās operācijas laikā vien Sīrijā Krievijas BS apšaudīja teroristu pozīcijas ar 166 liela darbības attāluma spārnotajām raķetēm, ko palaida no gaisa un jūras.

Domājams, daudz vairāk Maskava darīs, lai aizsargātu savas intereses savā teritorijā. Un nevienam neļaus vērsties pret Minsku.

Kvalitatīvais izrāviens bezpilota aviācijas nozarē Krievijai pavēris jaunas iespējas izlūkošanā un pretinieka objektu iznīcināšanā 8-12 minūšu laikā pēc to identifikācijas. Tuvākajā laikā bruņotie spēki saņems jaunu bruņojumu uz hiperskaņas un lāzera enerģētikas tehnoloģiju pamatiem, kam nav analogu visā pasaulē.

Tiek atjaunota Krievijas kara teorija. "Jaunās paaudzes konflikti – tas ir bruņotas cīņas klasisko un asimetrisko metožu kopums, kurās karadarbība ir ātra un kļūdu labošanai vienkārši nav laika," nesen KF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja Krievijas Bruņoto spēku vadošā sastāva zinātniski praktiskajā konferencē.

Ziņu lente
0