Gandrīz 10% produktu ES ir "dubultās kvalitātes" preces

CC0 / pxhere / Банка газированной воды
Банка газированной воды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc EK pasūtījuma veiktais pētījums 19 valstīs nav radis faktus, kuri nepārprotami apliecinātu priekšstatus par to, ka Austrumeiropas valstu vajadzībām tiek ražoti zemākas kvalitātes produkti nekā Rietumeiropai.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. ES tirgū veiktais pārtikas produktu pētījums liecina, ka 9% no tiem atšķiras sastāva ziņā, lai arī tiek ražoti ar identisku iesaiņojumu. Pie tam nav konstatēta produktu kvalitātes starpības likumsakarība pēc ģeogrāfiskā principa, tas ir, starp ES rietumiem un austrumiem, informēja ES izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta komisārs Tibors Navračičs, vēsta Dienas Bizness.

24.jūnijā pētnieciskais centrs publicēja produktu kvalitātes analīzes rezultātus. Pētījumam tika ņemti 1400 produkti 19 valstīs: Bulgārijā, Ungārijā, Vācijā, Grieķijā, Dānijā, Spānijā, Itālijā, Kiprā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Polijā, Slovākijā, Slovēnijā, Nīderlandē, Francijā, Horvātijā, Čehijā un Igaunijā.

Шоколадный батончик концерна Mars - Sputnik Latvija
PVD nav konstatējis acīmredzamas atšķirības starp produktiem Latvijā un citās valstīs

Noskaidrojies, ka 9% salīdzināmo produktu atšķiras sastāva ziņā, lai arī iesaiņoti vienādi. Vēl 22% ar atšķirīgu sastāvu bija līdzīgs iesaiņojums. Pie tam nav konstatēta produktu kvalitātes starpības likumsakarība pēc ģeogrāfiskā principa.

"Pētījuma rezultāti nav viennozīmīgi. Priecājos par to, ka nav konstatētas firmas produktu kvalitātes standartu atšķirības starp austrumiem un rietumiem, taču esmu noraizējies par to, ka līdz trešajai daļai pārbaudīto produktu ir atšķirīgs sastāvs, lai arī tie tiek pārdoti ar vienādiem vai līdzīgiem zīmoliem," teica Navračičs, iepazīstinot ar analīzes rezultātiem.

Savukārt Eiropas Tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jurova apliecināja, ka ES tirgū nebūs dubultu kvalitātes standartu.

"Pateicoties jaunajiem likumiem, kuri soda par dubultajiem kvalitātes standartiem un stiprina kontroli no patērētāju puses, mums parādījušies instrumenti, lai pieliktu punktu šai praksei," apgalvoja Jurova.

Pateicoties jaunajai metodikai, nacionālās iestādes varēs veikt konkrētas pārbaudes savienības mērogā, lai konstatētu dezinformāciju, ko liedz ES likumdošana.

Produkti - Sputnik Latvija
Vai Latvijā darbojas "pārtikas aparteīds"

Iepriekš vēstīts, ka dubultas kvalitātes pārtikas produktu realizāciju jaunā direktīva uzskatīs par maldinošu komerciālo praksi, un sods var sasniegt 4% uzņēmuma gada apgrozījuma, ja tiks konstatēts, ka tas pārkāpj noteikumus.

Par negodīgas prakses novēršanu Latvijā atbildīgais būs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kas pieņems pircēju sūdzības.

Atgādināsim, ka Eiropā pārdoto produktu "dubultās kvalitātes" problēmai pievērsa Višegradas valstis. Speciālisti uzsvēra, ka kaitīgu un mākslīgo pārtikas piedevu produktos Rietumeiropā ir daudz mazāk nekā Austrumeiropā. Pie tam produkti Vācijā un Austrijā maksāja lētāk, nekā, piemēram, Čehijā un Ungārijā.

Problēmas izpētē iesaistījās arī Baltijas valstis, piemēram, izmeklēšanu Latvijā sāka PVD un atrada nenozīmīgas atšķirības starp vienādas markas produktiem Latvijā un citās Eiropas valstīs. PVD norādīja, ka atsevišķu produktu ražošanai izmantotas dažādas izejvielas, dārgākas vai lētākas, taču pie tam netika konstatētas atšķirības produkta uzturvērtībā un taukskābju saturā.

EK saklausīja neapmierināto argumentus, un Eiropas Tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jurova paziņoja, ka tā saucamo "dubultas kvalitātes" produktu ražošanai ES valstīs tiks pielikts punkts. Pērnā gada maijā EK sāka izstrādāt metodiku pārtikas produktu testēšanai, lai izvairītos no dažādas kvalitātes produktu piegādēm dažādām valstīm ar vieniem un tiem pašiem zīmoliem.

Ziņu lente
0