Nevajag KF piekrastes tuvumā apzīmēt sevi ar svastikām: skandāls ar britu jūras kājniekiem

CC BY 2.0 / Denna Jones / Корабль ВМС Великобраитании "Альбион"
Корабль ВМС Великобраитании Альбион - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu jūras kājnieki mācību laikā Baltijas jūrā uzzīmēja uz dienesta biedra krūtīm svastiku, skandalozais video nonāca žurnālistu rokās.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Britu jūras kājnieki, kuri piedalījās Baltic Protector manevros Baltijas jūrā, nonākuši skandāla centrā, kurš draud viņiem ar atstādināšanu no nopietnām misijām un sociālo privilēģiju atņemšanu. Par iemeslu tam kļuva video, kurš nofilmēts uz kāda kuģa klāja un atmasko karavīru "riebīgo uzvedību". Galveno vadības sašutumu izraisījis incidents ar karavīru, kuram iesvētīšanas ceremonijas laikā biedri uz krūtīm uzzīmēja svastiku, raksta Daily Mail.

Militārā policija iesākusi incidenta izmeklēšanu, kad pazemojošās jauno karavīru "iesvētīšanas" kadri nonāca Internetā. Notikums atgadījies pirms divām nedēļā, kad britu kuģi devās uz Baltijas jūru, lai piedalītos mācībās Baltic Protector, kuru mērķis ir "ieviest bailes" Krievijai. Priekšniecības dusmas izraisījušajā video attēlots jūras kājnieku karavīrs, kurš, sēžot pliks tualetē, acīmredzami nesaprot, kur viņš atrodas un kas notiek, savukārt uz krūtīm viņam sarkanā krāsā uzzīmēta svastika. Pārējā video daļa, kura, visticamāk, nofilmēta uz Lielbritānijas JKS kuģa "Albions", satur kadrus, kuros iemūžinātas "riebīgas karavīru darbības" koridoros un guļamvietu nodalījumos.

Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Sunīšu" spēle: Krievija un NATO mērojas spēkiem Baltijā

Jūras kājnieku vadība lika karavīriem izdzēst visus pasākuma multimediju materiālus un aizliedza tos izplatīt sociālajos tīklos piedraudot ar disciplinārā pārkāpuma sodu.

Viens no jūras kājnieku pārstāvjiem atzīmēja, ka nav brīnums, ka priekšniecība veic izmisīgus mēģinājumus iznīcināt video. Mācību mērķis Baltijas jūrā ir nosūtīt signālu Krievijai, ka Lielbritānija var aizstāvēt Baltijas un Skandināvijas valstis. "Tas nebija labākais brīdis piedzerties, apzīmēt sevi ar svastikām un darīt citas neiedomājas lietas. Priekšniecība varēja sagaidīt, ka kaut kas tāds varēja notikt mājās, bet ne uz kuģa, kurš atrodas netālu no Krievijas piekrastes. Tas izskatās neprofesionāli un tam būs nopietnas sekas tiem, kas bija iesaistīts incidentā, un visai Future Commando Force programmai (Lielbritānijas Jūras karaspēku reorganizācija programmas daļa – red.)," pateica jūras kājnieku pārstāvis.

NATO mācības Baltic Protector tiek rīkotas Baltijas jūras ūdeņos no 24. maija līdz 8. jūlija. Britu jūras kājnieki vada 12 tūkstošu karavīru karaspēku no 18 alianses dalībvalstīm. Manevros ir iesaistīti 44 karakuģi un 40 lidmašīnas un helikopteri.

Ziņu lente
0