Mēs neko nesolījām: Igaunijas IeM vadītājs apsūdz Kariņu propagandā

© Sputnik / Вадим АнцуповПредседатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме
Председатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram

RĪGA, 21. jūnijs – Sputnik. Ja Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš uzskata, ka Igaunija ir pārkāpusi vienošanos ar Latviju par alkohola akcīzes nodokli un iesākusi "karu", tad šāda veida paziņojumi ir vien Latvijas iekšējā lietojuma propaganda, paziņoja Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme, raksta Press.lv.

Pagājušajā nedēļā Kariņš pastāstīja, ka pirms dažiem gadiem abas valstis noslēdza vienošanos par to, ka Latvija paaugstinās alkohola akcīzes nodokli, lai pietuvotos Igaunijas līmenim. Pēc tam, kad Igaunijā nolēma samazināt akcīzes, Latvija bija spiesta atbildēt ar to pašu.

"Es nekādā gadījumā nevēlos akcīzes karu ar Igauniju, bet, ja igauņi lauž vienošanos un sāk šo karu pret mums, tad mums nekas cits neatliek kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu," paziņoja valdības vadītājs.

Helme apgalvo, ka nekādas parakstītas akcīzes vienošanās starp Igauniju un Latviju neeksistē. Tas, par ko runā Kariņš, ir vien domu apmaiņa par šo tematu, kas notika Baltijas asamblejas ietvaros.

"Bet ja Latvijas premjerministrs apgalvo pretējo, tad runa ir par iekšējās politiskās propagandas tematu pašā Latvijā," pateica igauņu ministrs.

Pēc Helmes sacītā, Latvija, samazinot akcīzes, uzvedīsies daudz prātīgāk nekā divas iepriekšējās Igaunijas valdības. Taču tā analīze, kura novedusi pie secinājuma par nepieciešamību samazināt akcīzes Igaunijā, ir aktuāla arī šodien, uzsvēra Helme, norādot, ka samazināšanas rezultātā alkohola cenas abās valstīs izlīdzināsies un pierobežas alkohola tirdzniecība kļūs neaktuāla.

"Taču, lielā mērā pateicoties straujam akcīžu kāpumam Somijā, ir absolūti acīmredzami, ka atjaunosies mūsu ziemeļu kaimiņu alkotūrisms un nodokļu ienākumi Igaunijā akcīžu likmju samazināšanas rezultātā bez šaubām uzlabosies. Apgalvojumi, ka mēs cietām izgāšanos ar savu akcīžu samazinājumiem, ir nepamatoti," pateica Helme.

Tāpat viņš atkārtoja Igaunijas premjerministra Jiri Ratasa apgalvojumu par to, ka valsts "neiesaistīties akcīžu samazināšanas sacīkstēs" ar Latviju.

Бокалы с шампанским - Sputnik Latvija
Latvija aprēķināja zaudējumus saistībā ar gaidāmās "alkotūristu" plūsmas samazināšanos

"Mēs nesākam nekādu akcīžu karu un jaunu akcīžu likmju samazinājumu neplānojam," piebilda Helme.

Ministra vārdus apstiprināja arī bijusī Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola portālā liepajniekiem.lv.

"Latvijai un Igaunijai nebija nekādas vienošanās saistībā ar akcīzes nodokli. Es pieļauju, ka te pie vainas neveiksmīgi izvēlētie Kariņa kunga vārdi. Protams, valstis skatās viena uz otru, lai nezaudētu konkurētspēju reģionā. Kad mēs veidojām mūsu nodokļu politiku, mēs tostarp saņēmām informāciju par to, kādas izmaiņas nodokļi jomā ir ieplānotas Igaunijā, un centāmies savu akcīzes nodokļa likmi, kaut arī pakāpeniski palielinot, turēt zemāku, nekā kaimiņvalstī. Taču nekādas vienošanās nebija, kā arī, visticamāk, nevar nemaz būt. Nodokļu politika ir katras valsts suverenās tiesības," uzrakstīja viņa.

Ziņu lente
0