Politika

Izpauda ziņas un vispār ir "negodīgs": kādēļ Gobzemam neiedeva pielaidi valsts noslēpumam

© Photo Ieva Ābele, SaeimaАлдис Гобземс
Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālprokuratūra pieņēma lēmumu ne par labu Saeimas deputātam Aldim Gobzemam, kurš apstrīdēja Satversmes aizsardzības biroja lēmumu nepiešķirt viņam pielaidi valsts noslēpumam.

RĪGA, 21. jūnijs – Sputnik. Deputāts Aldis Gobzems, kurš šobrīd nav nevienā frakcijā, bet iepriekš bija KPV LV partijas pārstāvis un kandidēja premjerministra amatam, sāka publicēt dokumentus par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu nepiešķirt viņam pielaidi valsts noslēpumam. Tostarp SAB lēmumā teikts, ka Gobzems izplatījis personīga rakstura informāciju par Kariņu ģimenes finanšu darījumiem, kā arī politiķi raksturo kā "negodīgu", vēsta BNN.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Gobzems: lozungs "krievi nāk" iedarbojas uz latviešiem kā strāvas sitiens

Satversmes aizsardzības birojs aprīļa beigās atteicās piešķirt pielaidi valsts noslēpumam Saeimas deputātam Aldim Gobzemam. Pats Birojs publiski nepaskaidroja atteikuma iemeslus. Saskaņā ar likumu SAB lēmumu var apstrīdēt Ģenerālprokuratūrā 14 dienu laikā pēc tā paziņošanas, ko Gobzems arī izdarīja. Taču arī Ģenerālprokuratūras lēmums nebija Gobzemam labvēlīgs.

Tagad ģenerālprokurora lēmumu 14 dienu laikā var apstrīdēt Administratīvajā apgabaltiesā, savukārt pats Gobzems publicēja savā Facebook lapā video, kurā stāsta, kā tad SAB motivēja atteikumu piešķirt viņam pielaidi valsts noslēpumam.

SAV lēmumā norādīts, ka pielaidē valsts noslēpumam Aldim Gobzemam atteikts tostarp tāpēc, ka viņš izplatīja sociālajos tīklos personīga rakstura informāciju, kas saistīta ar Latvijas premjerministra Krišjāņa Kariņā un viņa ģimenes locekļu finanšu darījumiem, tādējādi pārkāpjot direktīvu "Par vispārēju datu aizsardzību". Pats Gobzems norāda, ka ziņas no Zemesgrāmatas ir vispārpieejamas.

Tāpat lēmumā norādīts, ka Gobzema darbībās, publicējot informāciju par Kariņa ģimenes darījumiem, iespējams, saskatāmas noziedzīgu darbību pazīmes, kuras aprakstītas Krimināllikuma 298. pantā – par nepatiesas informācijas sniegšanu. Apzināta nepatiesas informācijas sniegšana par noziedzīgām darbībām ar mērķi panākt krimināllietas iesākšanu pret kādu personu tiek sodīta ar brīvības atņemšanu līdz trim mēnešiem, piespiedu darbiem vai naudas sodu.

Tāpat SAB pamato savu lēmumu ar to, ka Gobzems atklājis izpaušanai aizliegtu informāciju par kādu civillietu.

Turklāt, pēc SAB domām, pēc Gobzema valsts amatpersonas sniegtās deklarācijas var spriests, ka viņa izdevumi neatbilst ienākumiem, un birojs nav saņēmis attiecīgus paskaidrojumus.

"Apstākļi kopumā norāda uz tādām Gobzema rakstura īpašībām kā negodīgums un tieksmi gan privātajā gan profesionālajā darbībā izvirzītus mērķus sasniegt, pielietojot tai skaitā prettiesiskas metodes, tas ir, apzināti noslēpjot, viltojot vai sagrozot faktus dokumentos, kas liek apšaubīt viņa uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu," teikts SAB lēmumā.

Pagaidām nav informācijas par to, vai SAB vērsās pie tiesībsargājošajām iestādēm ar piedāvājumu izvērtēt Gobzema rīcību attiecīgi likuma normām. Pats Birojs nav tiesīgs izmeklēt krimināllietas.

"Pioniera" pārdošanas lieta

Kinoteātra ēku savulaik savā īpašumā ar vairākiem denacionalizācijas procesa pārkāpumiem ieguvis Kariņa vectēvs Vilhelms Nariņš. Vēlāk viņš uzdāvināja ēku savai meitai, jeb Kariņa mātei, savukārt 90. gadu beigās topošais premjers izpirka viņai šo ēku daļās. Īpašuma pārdošana daļās ļāva apiet Rīgas domes pirmtiesības, kura varēja izpirkt kinoteātri. No pirmtiesībām varēja izvairīties arī dāvinājuma gadījumā, taču pārdošana uz visiem laikiem novilka svītru zem šī nekustamā īpašuma denacionalizācijas apstrīdēšanas.

2013. gadā Kariņš uzdāvināja bijušā kinoteātra "Pionieris" ēku ar saimniecības būvēm sievai. Dāvinājuma līgumā fiksēta vērtība 1,32 miljoni latu, kas eiro izteiksmē sastāda 1,878 miljonus.

Акция протеста у здания Сейма с требованием провести внеочередные парламентские выборы - Sputnik Latvija
Politika
Gobzems dibinās partiju un iniciēs referendumu par visas tautas prezidenta vēlēšanām

2014. gada jūlijā Kariņa sieva Anda nodibināja firmu SIA "S2 Rīga", ieguldot tās pamatkapitālā šo nekustamo īpašumu. Jau pēc divām nedēļām divi Kipras ārzonas uzņēmumi Blackmerc Ltd un Maalixo Ltd izsniedza SIA "S2 Rīga" aizdevumus, kuri mērāmi miljonos eiro, nostiprinot tiem Zemesgrāmatā hipotēku attiecīgi 2,754 un 3,594 miljonu eiro apmērā.

Tā paša gada oktobrī kompāniju SIA "S2 Rīga" nopirka 2014. gada 23. maijā dibinātā kompānija SIA P.J. Assets 1. Tās īpašnieks – Latvijas pilsonis Jānis Podiņš (dzimis 1956. gadā), nezināmām personām aizņēmās 6,479 miljonus eiro, no kuriem samaksāja par Kariņu īpašuma iegādi 1,878 miljonus eiro. Drīz pēc šī darījuma Anda Kariņa bez kredīta izmantošanas iegādājās daudzstāvu īres namu Rīgas centrā, Tērbatas ielā 13 par 3,375 miljoniem eiro, vēsta Saeimas deputāts Aldis Gobzems.

2018. gadā par SIA "S2 Rīga" 99,99% akciju īpašnieku (tātad, par bijušā kinoteātra un zem tā esošās zemes) kļuva Kipras ārzonas uzņēmums Blackmerc Ltd.

Šī shēma samulsinājusi Gobzemu un viņš vērsies pēc skaidrojuma pie Krišjāņa Kariņa. Taču premjers visas pretenzijas noraidīja. Viņš paskaidroja, ka pircējs, kurš ierosinājis viņa dzīvesbiedrei iegādāties nekustamo īpašumu, vērsies pie viņas 2014. gadā. Toreiz viņi vienojušies, ka īpašums tiks iekļauts uzņēmuma pamatkapitālā un pārdots kā formas kapitāla daļas.

Ziņu lente
0