Igaunijas Kultūras ministrija plāno samaksāt "nabaga" Holivudai 5 miljonus eiro

© Sputnik / Г. Васильев / Pāriet pie mediju bankasГолливуд вечером.
Голливуд вечером. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Holivudas kompānija pieprasījusi Igaunijai kompensāciju par izdevumiem filmas uzņemšanai Tallinā. Igaunijas Kultūras ministrija ir gatava samaksāt 5 miljonus eiro no valsts budžeta.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Igaunijas Kultūras ministrija plāno izmantot 5 miljonus eiro no valsts budžeta, lai segtu Holivudas kinostudijai Warner Bros. daļu izdevumu par filmas uzņemšanu Tallinā, vēsta Sputnik Igaunija.

KM lūgumu Igaunijas valdība plāno izskatīt 20. jūnijā, informēja portāls ERR.

Skaidrots, ka runa ir par fonda Film Estonia izstrādāto kompensāciju mehānismu, kas paredz segt 30% izdevumu, ko kinostudija iztērējusi, uzņemot filmu Igaunijā.

Warner Bros. pieteikumu fonds jau ir saņēmis. Precizēts, ka Holivudas režisora Kristofera Nolana jaunās filmas Tenet uzņemšana Tallinā kompānijai izmaksās aptuveni 16,5 milj. eiro, no kuriem Film Estonia jāsedz 5 miljoni.

Igaunijas Kino institūta direktore Edite Sepa pastāstīja, ka šāda prakse nav neparasta.

"Tā nav kaut kāda īpaša programma, tā ir ļoti daudzās valstīs," viņa atklāja.

Sepa piebilda, ka miljoniem eiro lielas summas piešķiršana Holivudai šajā gadījumā iespējama tikai ar stingriem noteikumiem, piemēram, noteikta summa jāatvēl Tallinā noalgotā darbaspēka apmaksai.

Жорж Сиксна - Sputnik Latvija
Latviešu dziesmas noderējušas Holivudā kā spīdzināšanas metode

Iepriekš portāls stāstīja, ka šovasar Igaunijas galvaspilsēta kļuvusi par vienu no filmēšanas laukumiem, kurā tiek uzņemta kinokompānijas Warner Bros. pazīstamā režisora Kristofera Nolana jaunā filma ar darba nosaukumu Tenet. Tā pieder pie grāvēja žanra, un Tallinā tiks uzņemta vislielākā grāvēja aina.

Neilgi pirms uzņemšanas grupas ierašanās Tallinā tika ziņots, ka uz vienu mēnesi, iespējams, tiks slēgta viena no svarīgākajām galvaspilsētas transporta artērijām – Lāgna iela. Tāpat plānots uz zināmu laiku slēgt satiksmei arī vairākas citas ielas.

Pie tam Holivudas kinoindustrijas pārstāvji visas grūtības risina valsts, nevis pašvaldību līmenī.

Tallinas mērs Migails Kilvarts pastāstīja, ja patlaban pilsēta nav devusi nekādus solījumus vai slēgusi rakstiskas vienošanās ar uzņemšanas grupu. Pie tam mērs negatīvi vērtēja Holivudas viesu izturēšanos.

"Pārrunu pirmajos posmos mēs sajutām, ka noteikumi tiek izvirzīti visai ultimatīvā formātā. Man šķiet, ka nav iespējams ierasties jebkurā pasaules valstī un pilsētā un izvirzīt savus noteikumus," pauda Mihails Kilvarts.

Tallinas mērs piezīmēja, ka pilsētas vadība nebūt neiebilst pret filmas uzņemšanu, taču vēlas izprast, cik lielā mērā šāds kultūras noteikums var sarežģīt pilsētas iedzīvotāju ikdienu. Viņš norādīja, ka pilsētniekiem sagādāto neērtību jautājumā jāņem vērā saprāta robežas.

"Ja mēs varēsim iezīmēt saprātīgas robežas, izdosies iezīmēt arī risinājumu," secināja Kilvarts.

Ziņu lente
0