Maskava atspēko apsūdzības par Kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma pārkāpumiem

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija pieļauj, ka ASV drīz paziņos, ka nespēj turpmāk pieturēties pie Vispārējā līguma par kodolizmēģinājumu aizliegšanu saistībām.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. ASV apsūdzības par to, ka Krievija pārkāpj Vispārējo līgumu par kodolizmēģinājumu aizliegšanu, ir absolūti nepamatotas, norādīja Krievijas Ārlietu ministrija.

ASV Aizsardzības ministrijas Izlūkošanas pārvalde publicēja paziņojumu, kurā apgalvo, ka Krievija it kā esot veikusi kodolieroču izmēģinājumus. Resors nav sniedzis nekādu papildu informāciju vai savu apgalvojumu pierādījumus, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Nepamatotas apsūdzības

"ASV vēl joprojām izvirza nepamatotas apsūdzības par Vispārējā līguma par kodolizmēģinājumu aizliegšanu pārkāpumiem no Krievijas puses. Tagad tās izskanējušas paziņojumā, ko 13.jūnijā publicēja ASV Aizsardzības ministrijas Izlūkošanas pārvalde. Vēlreiz uzsveram, ka visas šīs apsūdzības ir absolūti nepamatotas. Tās iespējams vērtēt tikai kā pašas Vašingtonas soļu "piesegu" ar mērķi izstāties no Vispārējā līguma un atjaunot pilna mēroja kodolizmēģinājumus," pirmdien paziņoja Krievijas ĀM.

Президент РФ Владимир Путин на пленарном заседании V Международного арктического форума Арктика – территория диалога в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Putins iesniedza Valsts domē likumprojektu par INF līgumu: Eiropai piedāvā aizdomāties

Iepriekš bija plānots, ka ASV izlūkdienesta paziņojums publicēts ar mērķi "izskaidrot" struktūras vadītāja Roberta Ešlija vārdus – viņš iepriekš izteica pieņēmumu, ka Krievija, "domājams, neievēro kodolizmēģinājumu moratoriju", kā tas paredzēts.

Arī pats Ešlijs nav sniedzis nekādus pierādījumus. Vērā ņemams fakts: atšķirībā no Krievijas, ASV nav ratificējušas Vispārējo līgumu par kodolizmēģinājumu aizliegšanu, tātad līgumsaistību izpilde uz tām neattiecas.

Viens un tas pats

"Raksturīgi, ka ASV pat nav pacentušās izgudrot vismaz kādu jaunu shēmu savu plānu īstenošanai un gandrīz pilnībā atkārto savas darbības, izstājoties no Līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF). Domājams, tuvākajā laikā gaidāms ASV administrācijas paziņojums par to, ka tā neuzskata par iespējamu saglabāt Vispārējo līgumu par kodolizmēģinājumu aizliegšanu, ko it kā pārkāpj citas līguma puses," piezīmēja Krievijas ĀM.

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Pavasara trakums: NATO ieviesīs jaunu stratēģiju Krievijas "kodoldraudu" dēļ

Resors atzīmēja, ka "par ASV destruktīvās politikas – bruņojuma neizplatīšanas un kontroles jomā pieņemto starptautisko vienošanos arhitektūras sagraušanas - kārtējo mērķi tagad ir kļuvis vēl viens ārkārtīgi svarīgs starptautiskais līgums, kurš lielākajai daļai tā dalībnieku, ieskaitot Krieviju, ir starptautiskās drošības un stabilitātes nodrošināšanas neatņemams elements".

Interesanti, ka pēc Roberta Ešlija paziņojumiem Vispārējā līguma par kodolizmēģinājumu aizliegšanu organizācija informēja: starptautiskā monitoringa sistēma nav fiksējusi neko neparastu.

Ziņu lente
0