Kariņš negribīgi pieteicis akcīžu karu Igaunijai

© Valsts kanceleja/ State ChancelleryПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc alkoholisko dzērienu akcīzes samazināšanas Igaunijā arī Latvija ir spiesta atbildēt ar līdzīgu soli.

RĪGA, 18. jūnijs — Sputnik. Igaunija ir lauzusi vienošanos ar Latviju par akcīzes nodokli alkoholam un sākusi "karu", tātad Latvijai neatliek nekas cits kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu, pirmdien pēc valdošo partiju sadarbības padomes sēdes paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš, vēsta Baltic Course.

Igaunijas valdība nolēmusi samazināt akcīzi stiprajiem un vājajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 25% no 2019.gada 1.jūlija, lai ierobežotu pārrobežu tirdzniecību pie dienvidu robežas. Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs uzskata, ka nepieciešams izvērtēt alkohola akcīzes samazināšanu arī Latvijā.

Бокалы с шампанским - Sputnik Latvija
Latvija aprēķināja zaudējumus saistībā ar gaidāmās "alkotūristu" plūsmas samazināšanos

Krišjānis Kariņš atgādināja, ka pirms dažiem abas valstis noslēgušas vienošanos par to, ka Latvija palielinās akcīzes nodokli, lai pietuvotos Igaunijas līmenim. Toreiz Latvija apņēmās to darīt pakāpeniski, lai izvairītos no kontrabandas alkohola tirdzniecības apmēru pieauguma.

"Mums par pārsteigumu, Igaunijas valdība un parlaments pieņēma lēmumu lauzt šo vienošanos. Tā vietā viņi pēkšņi strauji plāno pazemināt akcīzes nodokli," sacīja Kariņš un piezīmēja, ka tas nostāda Latviju ļoti neērtā situācijā – valsts ir spiesta atbildēt "faktiski pilnīgi pret mūsu gribu".

"Es nekādā gadījumā nevēlos akcīzes karu ar Igauniju, bet, ja igauņi lauž vienošanos un sāk šo karu pret mums, tad mums nekas cits neatliek, kā atbildēt ar attiecīgu akcīzes samazinājumu," uzsvēra valdības vadītājs.

Pēc viņa domām, šāds solis Latvijai nozīmētu atgriešanos "kaut kur pagājušā gada līmenī". Latvija cer, ka igauņi būs gatavi sākt pārrunas un meklēt risinājumu, lai arī līdz šim visi mēģinājumi apspriesties ar igauņiem un pārliecinat nespert šo soli, bijuši neauglīgi.

"Mums nekas cits neatliek, kā spert atbildes soli. Šī ir pilnīgi nevēlama situācija, bet man liekas, ka Latvijai diemžēl nekādas iespējas nav atstātas," secināja Kariņš.

Ziņu lente
0