Politika

Grieķijas premjers piedraudējis Turcijai ar sankcijām

© REUTERS / Alkis KonstantinidisГреческий премьер-министр Алексис Ципрас
Греческий премьер-министр Алексис Ципрас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs uzskata, ka Turcija pārkāpj Grieķijas un Kipras tiesības.

RĪGA, 17. jūnijs - Sputnik. Eiropas Savienība varētu vērst sankcijas pret Turciju, ja tiks pārkāptas Grieķijas un Kipas suverēnās tiesības, paziņoja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pēc valdības Ārlietu un aizsardzības padomes ārkārtas sēdes, vēsta RIA Novosti.

Ciprs pavēstīja, ka sēde sasaukta sakarā ar Turvijas provokācijām Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kur Ankara sākusi ģeoloģisko izlūkošanu.

Новые расчеты С-400 заступили на первое боевое дежурство в Калининградской области - Sputnik Latvija
Erdogans pastāstījis, kad saņems S-400

"Pirmkārt, es vēlos uzsvērt, ka visiem grieķiem ir jājūtas absolūtā drošībā. Turcijas provokācija un starptautisko tiesību parkāpums no Turcijas puses ir vājuma, nevis spēka pazīme," teikts Cipra paziņojumā, ko izplatīja premjera preses dienests.

Viņš norādīja, ka Grieķija ir spēcīga valsts un pēdējā laikā tai izdevies izveidot starptautiskās savienības un alianses, stiprākas nekā iepriekš.

Ciprs paziņoja, ka Krievijas un Kipras viedokli apstiprināja Eiropas Savienības samita konsekventie lēmumi, kras viennozīmīgi nosoda Turcijas starptautisko tiesību pārkāpumus un provokācijas. Viņš informēja, ka pārrunājis ar Kipras prezidentu Nikosu Anastasiadi iespējas saskaņot valstu soļus diplomātiskā līmenī ES ietvaros.

"Mēs vienojāmies tuvākajā laikā sagatavot pamatus, lai ES samits nākamnedēļ pieņemtu atbilstošus lēmumus. Tiks pieņemtas arī sankcijas pret Turciju, ja apstiprināsies, ka tā veikusi urbšanu Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā," teica Ciprs.

"Mēs vēlamies nosūtīt sigānu par to, ka ikvienam, kas pārkāpj Grieķijas suverēnās tiesības, kas pārkāpj Kipras Republikas, ES dalībvalsts, suverēnās tiesības, kas pārkāpj starptautiskās tiesības reģionā, ir jāzina, ka tam būs sekas," uzsvēra politiķis.

Пляжный отдых в Турции - Sputnik Latvija
Krievijas senators: amerikāņu ierastā šantāža Turciju neietekmē

Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu iepriekš informēja, ka Turcija izstrādā ogļūdeņražu atradnes Vidusjūras austrumu daļā saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un aizstāvēs Kiprā dzīvojošo turku tiesības rīkoties ar salas dabas bagātībām.

Kipras šelfā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā atrastas gāzes nogulas. Turcija uzskata, ka tai ir tiesības uz dabas bagātībām reģionā. Patlavan rajonā izvietota urbšanas iekārta, tiek gaidīta kuģa "Javuz" ierašanās. Grieķijas ĀM pieprasīja urbšanas pārtraukšanu zonā.

Kipras izdevums "Phileleftheros", atsaucoties uz avotiem diplomātiskajās aprindās, informēja, ka Kipra izsniegusi orderi Turcijas urbšanas iekārtas "Fatih" ekipāžas arestam par darbiem Kipras EEZ un iesniedz prasību pret kompānijām, kas sadarbojas ar Turcijas naftas kompāniju TPAO Kipras EEZ kontinentālajā šelfā. Turcijas ĀM oficiālais pārstāvis Hami Aksojs informēja, ka Ankara atbildēs, ja Kipras varasiestādes mēģinās arestēt kuģa "Fatih" ekipāžu.

Ziņu lente
0