Politika

Džons Boltons pavēstījis, ka Venecuēla parakstījusi aizsardzības līgumu ar Krieviju

© AP Photo/Andrew HarnikСоветник президента США по национальной безопасности Джон Болтон во время выступления в Вашингтоне. 10 сентября 2018
Советник президента США по национальной безопасности Джон Болтон во время выступления в Вашингтоне. 10 сентября 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons uzskata, ka Venecuēlas prezidents nelietderīgi tērē valsts resursus.

RĪGA, 17. jūnijs - Sputnik. ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons pavēstījis, ka maijā Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro parakstījis aizsardzības līgumu ar Krieviju par summu 209 miljonu dolāru apmērā, vēsta RIA Novosti.

"Maduro ir ārkārtīgi neracionāli izmantojis Venecuēlas resursus. Maijā, kad simtiem tūkstošu venecuēliešu cieta badu, Maduro samaksāja Krievijai 209 miljonus dolāru par aizsardzības līgumu, lai nopirktu tās pastāvīgu atbalstu," Boltons izklāstīja savā mikroblogā Twitter.

Акция в поддержку президента Венесуэлы Н. Мадуро - Sputnik Latvija
Venecuēlas teritoriālajos ūdeņos ieradies ASV karakuģis

Pie tam politiķis nav minējis nekādu informāciju par līgumu, piemēram, par tā termiņiem.

Krievijas vēstnieks Venecuēlā Vladimirs Zajemskis aģentūrai RIA Novosti norādīja, ka ASV prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos Džona Boltona teiktais par jauno militāro kontraktu ar Venecuēlu ir izdomājums.

"Tas ir kārtējais izdomājums, kas acīmredzot vajadzīgs Boltonam, lai uzturētu ilūziju, ka Venecuēla rada iedomātus draudus, un pie tā, protams, vainīga Krievija. Nesen prezidents Putins (Krievijas valsts vadītājs – red.) nepārprotami uzsvēra, ka pēdējā laikā mēs neesam noslēguši nekādus jaunus līgumus," informēja Zajemskis.

Tiekoties ar ziņu aģentūru vadītājiem Sanktpēterburgas starptautiskā ekonomikas forumā, Putins paziņoja, ka Krievija oficiāli pārdevusi bruņojumu Venecuēlai, taču pēdējā laikā tādi līgumi nav noslēgti. Jāpiebilst, ka Krievija uzņēmusies saistības veikt piegādātā bruņojuma apkopi saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
"Uzdodat melīgu jautājumu": Lavrovs asi aprāvis CNN žurnālistu

21. janvārī Venecuēlā sākās masveida protesti pret valsts prezidentu Nikolasu Maduro, drīz vien pēc viņa inaugurācijas. Pēc nekārtību sākuma opozīcijas līderis Huans Gvaido nelegāli pasludināja sevi par valsts pagaidu vadītāju.

Vairākas rietumvalstis ar ASV priekšgalā nekavējoties paziņoja, ka atzīst Gvaido. Savukārt Maduro norādīja, ka Gvaido ir ASV marionete. Krievija, Ķīna un virkne citu valstu atbalstīja N.Maduro – Venecuēlas leģitīmo prezidentu.

Valsts pārdzīvo nopietnu ekonomisko krīzi, ko padziļinājušas pret valsti vērstās sankcijas. Intervijā radio Sputnik vēstures zinātņu doktors Lācars Heifecs paziņoja, ka Vašingtona "savelk ekonomisko žņaugu" ap Venecuēlu.

Ziņu lente
0