Eiropas Komisija aicina gatavoties Brexit pēc "stingrā" scenārija

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasРеферендум в Британии по сохранению членства в ЕС
Референдум в Британии по сохранению членства в ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijā paziņoja par nepieciešamību gatavoties Brexit pēc jebkāda scenārija, tostarp pēc visstingrākā no visiem iespējamiem.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Joprojām pastāvošā nenoteiktība Brexit jautājumā kļuvusi par iemeslu Eiropas Komisijai uzstāties ar paziņojumu, kurā skan aicinājums būt gataviem "stingrajam" scenārijam – Lielbritānijas iziešanai no ES bez vienošanās ar Briseli.

Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Makrons aicina sniegt skaidrojumus Brexit jautājumā pēc Mejas lēmuma atkāpties no amata

"Ņemot vērā saglabājušos nenoteiktību Lielbritānijā attiecībā uz vienošanās par izstāšanos ratifikāciju… un vispārējo iekšējo politisko situāciju, scenārijs "bez vienošanās" 2019. gada 1. novembrī lielā mērā paliek iespējams, kaut arī nevēlams rezultāts," citē RIA Novosti EK dokumentā sacīto trešdien, 12. jūnijā.

Paziņojumā teikts, ka Briselē jau ir veikuši iespējamo seku un pasākumu analīzi visnevēlamākā notikumu attīstības gadījumā. Pamatojoties uz pētījumiem, Eiropas Komisija nonākusi pie secinājuma, ka šobrīd nav nepieciešamības spert kaut kādus konkrētus soļus, jo visi iepriekš izstrādātie pasākumi "joprojām ir derīgi uzstādītajiem mērķiem".

Ņemot vērā, ka visdrūmākās prognozes var piepildīties, ES "uzstājīgi aicina visas ieinteresētās puses izmantot papildlaiku, ko sniedz pagarinājums, lai veiktu visus nepieciešamos sagatavošanās pasākumus Lielbritānijas iziešanai no ES".

Turklāt Briselē atgādināja, ka atbildība par Brexit iespējamo scenāriju sagatavošanu gulstas "uz visām ieinteresētajām pusēm".

Iepriekš rakstīts, ka "stingrā" Brexit draudi būtiski palielinājās kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pametusi Konservatīvās partijas līdera vietu. Lielākās izredzes uz posteni ir bijušajam ārlietu ministram Borisam Džonsonam. Nesenā intervijā bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka neizmaksās Eiropas Savienībai "atkāpšanās naudu" par Brexit līdz brīdim, kad tiks saskaņota vienošanās, kas apmierinās Lielbritāniju.

Празднование Хэллоуина  - Sputnik Latvija
Brexit drūmos toņos: Lielbritānijas izstāšanās no ES "elastīgi" atlikta līdz Halovīnam

"Es domāju, mūsu draugiem un partneriem ir jāsaprot, ka nauda tiks ieturēt līdz brīdim, kad mums būs lielāka skaidrība par tālākajām darbībām. Vienmēr esmu uzskatījis, ka ir dīvaini tas, ka mums jāpiekrīt izmaksāt šo čeku kopumā, pirms mēs noslēgsim gala darījumu," paziņoja premjerministra amata kandidāts.

Zināms, ka runa ir par 39 miljardiem sterliņu mārciņu (ap 44 miljardiem eiro). Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps ieteica Londonai neizmaksāt Briselei naudu. Baltā nama saimnieks paziņoja, ka Londonai nevajadzētu maksāt "par šķiršanos" no ES..

"Ja neizdodas panākt jums vēlamu darījumu, taisnīgu darījumu, tad aizejiet," aicināja Tramps.

Ziņu lente
0