Video

Jūtas kā mājās: NATO spēki izpletušies pa Latvijas pilsētām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alianses bruņotie spēki nokļuvuši līdz Jelgavai, Rēzeknei, Liepājai un Valkai: NATO kareivji jūtas kā mājās un labprāt tiekas ar vietējiem iedzīvotājiem.

NATO daudznacionālā kontingenta kaujas grupas kareivji Latvijā iztraucējuši četras pilsētas – Jelgavu, Rēzekni, Liepāju un Valku. Ar Latvijas armijas un zemessardzes pārstāvju palīdzību alianses kareivji kopā ar kara tehniku izvietojušies pilsētu centrā. Kareivji aktīvi sarunājās ar vietējiem, aicināja bērnus un pusaudžus uzlaikot gāzmaskas un paturēt rokās šautenes.

Akcijas mērķis – NATO kontingenta, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes tehnikas, spēku un iespēju demonstrācija.

Высадка американского десанта возле Вентспилса в рамках учения BALTOPS - Sputnik Latvija
Robežojas ar sešām NATO valstīm: Baltijā sākušās mācības Baltops

Pēc Latvijas lūguma NATO, aizbildinoties ar it kā augošo Krievijas agresiju, ieveda republikas teritorijā starptautisko bataljonu, ko komandē Kanāda. Kontingenta sastāvā ir vairāk nekā 1,4 tūkstoši karavīru no deviņām valstīm.

Krievijas ĀM informēja par NATO spēku skaitu un dislokācijas vietām: Rīgā atrodas alianses kontingenta štābs, Ādažos dislocēti 1293 cilvēki no daudznacionālā bataljona un ASV bruņoto spēku tanku brigādes vienība, Lielvārdē – ASV armijas aviācijas rotācijas brigādes vienība. Tiek rekonstruēta armijas bāze Lūznavā, poligoni Skrundā, Alūksnes un Daugavpils novados. NATO kontingenti Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā no 2015. gada pieauguši no 2 tūkstošiem līdz 15 tūkstošiem karavīru, mācību laikā grupējums pieaug līdz 40-60 tūkstošiem cilvēku, uzsvēra Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Alianses militāro spēku paplašināšana pie Krievijas robežām turpinās, lai arī Maskava jau vairākkārt norādījusi: tā neplāno uzbrukumus ne Baltijas reģionā, ne citur pasaulē. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka NATO vadībai tas ir labi zināms, taču alianses spēki un tehnika tiek savilkti pie Krievijas robežām. Sergejs Šoigu uzsvēra, ka alianses darbības spiež Krieviju spert atbildes soļus drošības stiprināšanai.

Ziņu lente
0