Nosaukti galvenie draudi cilvēces pastāvēšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saraksta pamatā ir informācija no 50 dažādiem avotiem, tostarp – ANO, Pasaules veselības organizācijas, Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra un NASA.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Lielbritānijas mārketinga aģentūra Blueclaw sastādījusi sarakstu, kurā iekļauti galvenie faktori, kas apdraud dzīvību uz Zemes. Pārskats publicēts īpašā resursā How Will The World End.

Saraksta pamatā ir informācija no 50 dažādiem avotiem, tostarp – ANO, Pasaules veselības organizācijas, Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra un NASA.  Autori uzsvēruši četrus nozīmīgākos faktorus – epidēmijas, kodolkarš, dabas katastrofas, kā arī asteroīda krišana.

Часы судного дня - Sputnik Latvija
Pastardienas pulkstenis rāda divas minūtes līdz kodolkara pusnaktij

Starp nāvējošākajām slimībām aģentūra min tuberkulozi, malāriju, sezonālo gripu, Ebolas vīrusu, meningītu, plaušu un buboņu mēri, Lassa drudzi, holeru, dzelteno drudzi un Mārburgas vīrusu.

Starp tām par bīstamāko atzīta tuberkuloze. Tās izplatīšanās ticamākie perēkļi ir Āfrikas valstis, piemēram, Nigērija. PVO dati liecina, ka 2017.gadā tuberkuloze aiznesusi divu miljonu cilvēku dzīvības uz planētas, pie tam inficēti ir desmit miljoni. Vidēji ik dienas fiksēti 4,3 tūkstoši letālu gadījumu. Ar tādiem slimības izplatības tempiem tā iznīcinātu Zemes iedzīvotājus 4812 gadu laikā.

Savukārt amerikāņu izdevuma "Kodolzinātnieku biļetens" (Bulletin of Atomic Scientists) eksperti vērtē, ka kodolkara draudi pēdējā laikā ir vieni no augstākajiem. 2019.gadā viņi pārbīdīja simboliskā "Pastardienas" pulksteņa rādītājus - līdz pusnaktij (katastrofai) atlikušas divas minūtes. Tāpat atzīmēts, ka 2021.gadā beidzas Krievijas un ASV līgums par stratēģisko uzbrukuma ieroču ierobežošanu un pagaidām nav zināms, vai vienošanās tiks pagarināta.

Atklāti pieejamie dati liecina, ka ASV savas kodolprogrammas laikā ir veikuši lielāko skaitu izmēģinājumu – 1030, pēdējais no tiem veikts 1992.gadā. Krievija īstenojusi 715 izmēģinājumus, taču Maskava izstrādājusi jaudīgāko bumbu vēsturē – RDS-202, ko dēvē arī par "Caru". Aģentūra vērtēja, ka cilvēces iznīcināšanai ASV būtu vajadzīgs 5351 sprādziens, Krievijai – 4206.

Гималайский медвежонок и медведица Челси в вольере Новосибирского зоопарка - Sputnik Latvija
Cilvēki – tā ir slimība. Par ko raud lāči un vides sargi

Asteroīda sadursme ar Zemi ir maz ticama, taču NASA seko debesu ķermeņiem, kuri var pietuvoties planētai tuvāko simt gadu laikā. Viens no tādiem asteroīdiem ir Florence, kura diametrs sasniedz 3,9 kilometrus. Tas tiek uzskatīts par potenciāli bīstamu – asteroīda trieciens novestu pie 1,2 miljardu cilvēku bojāejas.

Par galveno bīstamo klimata faktoru tiek uzskatīta globālā saslimšana. Starpvaldību ekspertu grupa klimata pārmaiņu jautājumos (IPCC) norāda, ka līdz 2025.gadam gaisa temperatūra uz planētas var pacelties vēl par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar pirmsindustriālo ēru (1850.-1900.gg.). Saglabājoties pašreizējiem sasilšanas tempiem (0,2 grādi desmit gadu laikā), pec 2136 gadiem globālā temperatūra pacelsies par 44 grādiem. Aģentūras Blueclaw analītiķi novērtēja, ka šis līmenis ir kritisks dzīvībai uz Zemes: sasniedzot šo atzīmi, pasaules okeāna līmenis pieaugs tiktāl, ka sauszeme pazudīs zem ūdens.

Ziņu lente
0