Moldova lūdz pasauli sekmēt varas krīzes atrisināšanu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republikas prezidents Igors Dodons konstatēja, ka valdošā Demokrātiskā partija pārkāpj izstrādātās procedūras un atsakās nodot varu parlamenta vairākumam un likumīgajai valdībai.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik. Situāciju, kas radusies līdz ar sistemātisko varas krīzi Moldovā, iespējams atrisināt tikai ar pasaules sabiedrības atbalstu.

Ar šādu paziņojumu nācis klajā pašreizējais valsts prezidents Igors Dodons, vēsta Sputnik Moldova. Alternatīvu var sniegt tikai republikas iedzīvotāju masveida protesti, viņš piebilda.

Pēc Dodona vārdiem, "Moldovas pilsoņi ar dažādiem uzskatiem par valsts iekšpolitiku un ārpolitiku var apvienoties kopīga mērķa labad: Moldovas atbrīvošana no kriminālā, diktatoriskā režīma".

Prezidents konstatēja, ka valdošā Demokrātiskā partija pārkāpj izstrādātās procedūras un atsakās nodot varu parlamenta vairākumam un likumīgajai valdībai.

"Un tas notiek,  lai arī procesi parlamentā un jaunā izveidotā valdība guva pilsoņu vairākuma atbalstu un tos atzina mūsu ārējie partneri Rietumos un Austrumos," viņš uzsvēra.

"Šajā situācijā mums nav citas izejas, kā vien vērsties pie pasaules sabiedrības ar aicinājumu kļūt par vidutājiem varas mierīgas nodošanas procesā un/vai aicināt Moldovas tautu sākt bezprecedenta mobilizāciju un iziet miermīlīgos protestos," uzsvēra Dodons.

Акция протеста в Молдавии - Sputnik Latvija
Moldovas parlaments pasludinājis, ka "valsts ir sagrābta"

Sestdien, 8.jūnijā Twitter kanāls "Tuvākās ārvalstis. Live" informēja, ka Demokrāriskā partija pieprasījusi prezidenta Dodona demisiju un piedraudējusi ar protesta akcijām.

Ar mērķi atrisināt krīzi Moldovas parlamentā ieradās Krievijas, ASV un ES diplomāti pārrunām ar partiju frakcijām. Pārrunu rezultātā Sociālistiskās partijas priekšsēdētāja Zinaīda Grečanaja tika ievēlēta parlamenta spīkera postenī, bet bloka ACUM līdzpriekšsēdētāja Maija Sandu – premjerministra postenī.

Moldovas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka Grečanajas iecelšana spīkera postenī ir nelikumīga. Politiskā krīze republikā turpinājās.

Ziņu lente
0