Politika

Moldovas parlaments pasludinājis, ka "valsts ir sagrābta"

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasАкция протеста в Молдавии
Акция протеста в Молдавии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas Republikas parlaments uzsver, ka valstī plaši izplatīta korupcija, oligarhi ieguvuši totālu kontroli pār tiesām. Politiķi pauda arī bažas sakarā ar cilvēka tiesību un brīvību pārkāpumiem.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Sestdien Moldovas parlaments pieņēmis deklarāciuju "Par sagrābtu valsti", vēsta RIA Novosti.

"Moldovas Republikas parlaments kā valsts vienīgais likumdošanas orgāns (..) ar bažām kontatēja, ka valsts un tiesiskās iestādes ir sagrābtas," teikts deklarācijā, ko no tribīnes nolasīja bloka ACUM līdzpriekšsēdētājs Andrejs Nestase.

Moldovas prezidentu nams - Sputnik Latvija
Moldovas prezidentu atstādina no amata par atteikšanos apstiprināt ministrus

Dokumentā teikts, ka valstī plaši izplatīta korupcija, oligarhi ieguvuši totālu kontroli pār tiesām. Politiķi pauda arī bažas sakarā ar cilvēka tiesību un brīvību pārkāpumiem.

Nestase uzsvēra, ka deklarācija ir neuzticības votums Konstitucionālajai tiesai. Tā paredz ģenerālprokurora, Informācijas un drošības dienesta vadītāja, CVK locekļu, Nacionālā antikorupcijas centra vadības un Nacionālās neuzpērkamības iedtādes, Augstākās tiesu palātas vadības un citu tiesisko iestāžu vadības atstādināšanu.

Nestase norādīja, ka steidzami jāpieņem dokumenti, kas nepieciešami šo iestāžu atbrīvošanai un jauktās vēlēšanu sistēmas atcelšanai.

Par deklarāciju nobalsoja visi klātesošie deputāti.

Iepriekš Moldovas sociālistu partija un bloks ACUM atbalstīja 21.martā sāktās parlamenta sēdes atjaunošanu – toreiz deputāti atbalstīja pārtraukumu un vairs nesapulcējās.

Sēdē piedalījās valsts prezidents Igors Dodons, Krievijas vēstnieks Moldovā Oļegs Vasņecovs, ASV vēstnieks Dereks Hogans, kā arī ES delegācijas vadītājs Peters Mihalko. Sēdē neieradās Demokrātiskās partijas, partijas "Šor" deputāti un trīs neatkarīgie parlamentārieši, taču zālē bija 61 politiķis no 101, tāpēc kvorums tika nodrošināts.

Politiskā krīze Moldovā

Iepriekš deputāti ievēlēja jaunu parlamenta spīkeri. Šo vietu ieņēma Zinaīda Grečanaja. Pēc tam likumdevēji ar 61 balsi atbalstīja Maijas Sandu kandidatūru premjerministra postenim.

Moldovas presidents Igors Dodons - Sputnik Latvija
Politika
Moldovas prezidents stājies konfliktā ar ASV vēstniecību

Iepriekš Moldovas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka parlamenta darbības esot nelikumīgas, jo deputātiem bija jāizveido valdība līdz 7.jūnija pusnaktij, taču viņi neiekļāvās likumā paredzētajā termiņā.

Moldovas prezidenta administrācija uzskata, ka valsts Konstitucionālā tiesa pārsniedz savas pilnvaras. Varasiestādes vērsīsies ECT un Venēcijas komisijā ar lūgumu izvērtēt tiesnešu rīcību un spert attiecīgus soļus.

Šodien Moldovas Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu nodot prezidenta pienākumus premjerministram Pāvelam Filipam, lai atlaistu parlamentu un noteiktu ārkārtas vēlēšanu dienu.

Moldovas KS konstatējusi apstākļus, kas ir pietiekami parlamenta atlaišanai, paziņoja tās priekšsēdētājs Mihajs Poalelunžs.

Ziņu lente
0