Viedoklis

Zeļenskis Briselē. Prezidents jauns, bet runas vecas

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasИзбранный президент Украины Владимир Зеленский
Избранный президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Standarta problēmu kopums un vēl standartizētāks lūgumu un piedāvājumu kopums. Jaunais Ukrainas prezidents nodemonstrēja Briselē uzticību tradīcijām.

Ja Ukrainas elektorāts arī bija cerējis uz pārmaiņām, balsojot par Vladimiru Zeļenski, tad viņš stipri kļūdījies, norāda radio Sputnik autore Darja Čeredņika. Kā bieži mēdz notikt, visi priekšvēlēšanu lozungi pēc uzvaras palikuši vienīgi priekšvēlēšanu uzstāšanās videoierakstos. Jo vēlēšanas un prezidentūra – tās, kā saka Odesā, ir divas lielas atšķirības.

Pārrunas ar Krievija, apšaudes izbeigšana Donbasā, krievu valodas jautājums. Visi šie solījumi ir un paliek solījumi. Faktiski iznāk, ka pārrunām un Minskas vienošanās nosacījumu izpildīšanai jaunais prezidents vispirms piedāvā nostiprināt armiju un ekonomiku. Tātad tas viss izdosies pēc gadiem simts. Krimas atgriešanai viņam ir nepieciešamas sankcijas, turklāt pirmām kārtām tieši pret Krimu. Kā tad savādāk? Ukrainas GTS stratēģiskās lomas saglabāšanai, melīgi negudrojot, piedāvā atcelt gāzesvadu "Ziemeļu straume 2".

It kā jau Ukrainas prezidenta vārds ir mainījies, taču paziņojumi palikuši tie paši. Vai nu runu rakstītāju tā arī nenomainīja, vai nu metodiskie materiāli no dāsnajiem cepumiņu dalītājiem palikuši līdzšinējie. Turklāt, acīmredzot, joprojām ir obligāti izpildīšanai.

Pastāv leģenda, ka katrs jaunais Vācijas kanclers, pirms stāšanās amatā, paraksta kādu dokumentu, ar kuru apņemas vienmēr ievērot ASV intereses. Taisnība vai nē, vēsture klusē. Taču, izskatās, ka attiecībā uz Ukrainas prezidentiem, šāda apņemšanās pastāv. Citādi vienkārši nevar izskaidrot šādu neatkarīgās līderu "ietiepību".

Ситуация в поселках Саханка и Зайцево Донецкой области - Sputnik Latvija
Zeļenska komanda solīja sodīt vainīgos par konfliktu Donbasā

Tā vietā, lai veiktu pārrunas par Krievijas gāzes tranzīta saglabāšanu caur Ukrainu pēc "Ziemeļu straumes 2" atklāšanas, jau jaunais prezidents turpina uzstāt uz tā draudiem. Nu vai tiešām nav skaidrs, ka, ja Vācija jebkādos apstākļos neatsakās no gāzesvada būvniecības, ja ielikta jau vairāk nekā puse no trases, ja ir ieguldīta milzīga nauda, tad Ukrainas centieni (pat kompānijā ar Poliju, Latviju un Lietuvu piedevām) jau noteikti nevienu neapturēs.

Ar tādiem pašiem panākumiem var mēģināt kailām rokām apturēt cunami. Uzstājoties ar šādiem paziņojumiem, Zeļenskis acīmredzami neņem vērā elektorāta pieprasījumu, kurš noteikti cerēja uz kursa maiņu.

Ziņu lente
0