Latvijai tuvojas vētra: sinoptiķi prognozē pērkona negaisu un lietusgāzes

© Pixabay / aiacPLГроза
Гроза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sinoptiķi nedēļas beigās prognozē Latvijas iedzīvotājiem pērkona negaisu ar lietusgāzēm, vētru un krusu.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, tuvāko trīs dienu laikā Latvijā paaugstināsies gaisa mitrums un palielināsies mākoņu daudzums, vēsta Mixnews.lv.

Turklāt meteorologi prognozē, ka ceturtdien, 6. jūnijā, Kurzemē būs pērkona negaiss ar lietusgāzēm. Savukārt jau piektdien, 7. jūnijā, un arī sestdien, 8. jūnijā, lietusgāzes ar pērkona negaisu būs gaidāmas lielākajā Latvijas teritorijas daļā. Sinoptiķi brīdina, ka vietām lietusgāzes būs ārkārtīgi intensīvas un līdz ar tām būs gaidāma krusa un pat vētra.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Trešdienas vētra atstājusi bez elektrības 3000 mājsaimniecību visā valstī

Taču maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +32 grādus. Nedaudz vēsāk būs piekrastē. Bet brīvdienās kopā ar rietumu un ziemeļrietumu vēju valstī ienāks vēsākas gaisa masas. Svētdien, 9. jūnijā, mākoņi aizies uz austrumiem, piekrastē gaisa temperatūra nepārsniegs +15…+20 grādus, pārējā Latvijas teritorijā gaiss iesils līdz +20…+25 grādiem.

Toties jau nākamās nedēļas vidū atkal iestāsies karstums. Saskaņā ar Global Forecast System prognozēm, gaisa temperatūra Latvijā pārsniegs +30 grādus.

Otrdien, 4. jūnijā, sinoptiķi ziņoja, ka Kurzemē meteoroloģiskās stacijas noteikušas, ka tika uzstādīts jauns karstuma rekords šai dienai. Vislielākais karstums tika reģistrēts Mērsragā: +29,4 grādi.

Iepriekš ziņots, ka, saskaņā ar sinoptiķa Jāņa Traļļa vērtējumu, šīs nedēļa vidējā temperatūra ir gaidāma par sešiem grādiem augstāka virs normas. Savukārt kopumā šī gada jūnijs varētu kļūt par karstāko Latvijas vēsturē. Prognozes liecina, ka pat neraugoties uz to, ka temperatūra kritums ir gaidāms, tas būs nenozīmīgs.

Neskatoties uz to, sinoptiķi tomēr runāja par to, ka šī vasara nebūs tikpat karsta, kā pērn, kaut gan temperatūra pārsniegs normas robežas. Lietu atkal būšot maz. Nokrišņu daudzums, salīdzinot ar vairāku gadu rādītājiem, būšot zem normas.

Karstums 2018

2018. gada pavasaris un vasara bija karstas, savukārt nokrišņu skaits Latvijā ievērojami atpalika no klimatiskās normas. Tika ziņots, ka Latvijā tika pārsniegti 300 iepriekšējo gadu temperatūras rekordi, un tikai 10 gadījumos tika atzīmēta rekordzema temperatūra konkrētajā dienā.

Пустыня - Sputnik Latvija
Latvijā atgriežas sausums

Bez lietus žuva dārzi un lauki. Lopkopjiem nācās nokaut dzīvniekus, kuriem nepietika barības. Problēmas bija vērojamas arī zivju saimniecībās. Un, kā rezultāts, pērnā gada novembra beigās daudzos Latvijas reģionos bija vērojamas dzeramā ūdens problēmas. Latvijas lauku sētu iedzīvotāju akās ūdens atradās ļoti zemā līmenī. Lauku sētās, kur ūdens akās bija beidzies, cilvēki bija spiesti izmantot citus avotus – upes, ezerus un dīķus.

Turklāt, pērn tika ziņots, ka ugunsgrēku dēļ, kurus izraisīja karsts un sauss laiks, Latvijā cieta 2 863 hektāri mežu.

Un šogad aprīlis jau uzstāda antirekordus pēc ugunsgrēku skaita. Mēneša sākumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informēja, ka vienas diennakts laikā vien kūlas dedzināšanas rezultātā Latvijā izdega 218 hektāri zemes. Saskaņā ar VUGD 6. aprīļa datiem, kopš 2019. gada sākuma Latvijā reģistrēti vairāk nekā 900 ugunsgrēku kūlas dedzināšanas dēļ un neuzmanīgas apiešanās dēļ ar uguni.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pat piedāvāja piešķirt atlīdzību informatoriem, kuri ziņo par kūlas dedzinātājiem, un palielināt sodus pārkāpējiem.

Ziņu lente
0