Kariņš par naudas atmazgāšanu: mēs būsim savu māju sakārtojuši

© Valsts kanceleja/ State ChancelleryПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai jāpagūst pieņemt likumus līdz rudenim, kad valstī gaidāma jauna Eiropas Padomes naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu novērtēšanas revīzija.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Līdz sesijas beigām Saeimai jāpieņem vairāki likumi saistībā ar Eiropas Padomes naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu izvērtēšanas (Moneyval) rekomendācijām, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" intervijā.

Pēc viņa sacītā, pateicoties tam "mēs būsim savu māju sakārtojuši".

Евро - Sputnik Latvija
Iesaldēti rekordlielie 100 miljoni eiro: kā Latvija cīnās ar naudas atmazgāšanu

Tuvāko mēnešu laikā Latviju sagaida jauna Moneyval ekspertu revīzija, pēc kuras, spriežot pēc dažu varasiestāžu pārstāvju bažām, valsts var izrādīties "riska" grupā kopā ar Serbiju un Pakistānu.

"Ja pieņemam [likumus], tad varētu teikt, ka mēs kā valsts būsim izdarījuši maksimumu, lai ne tikai neiekļūtu pelēkajā sarakstā, bet arī sakārtotu finanšu sistēmu," pateica viņš.

Ir ļoti svarīgi pieņemt visus šos likumus līdz Saeimas sesijas beigām, lai rudenī, kad sāksies formālā izvērtēšana, viss būtu zināms, pateica premjers.

Pēc viņa teiktā, sadarbība ar struktūrām, kuras darbojas ar naudas atmazgāšanas riskiem, ir ļoti strauja un jūtami uzlabojusies.

Šī gada februārī Kariņš apsolīja veikt nevis kosmētisku Latvijas banku sektora remontu, bet gan tā kapitālremontu.

Viņš nosauca četrus galvenos reformas virzienus.

Pirmais - FKTK lomas pastiprināšana, kurai tiks dots tiešs uzdevums apkarot finanšu noziegumus. Turpmāk komisija naudas atmazgāšanas novēršanas jautājumu nostādīs līdzās banku likviditātes uzraudzībai.

Otrais – Kredītiestāžu likuma grozījumi, lai izslēgtu no finanšu sistēmas bankas, kuras nodarbojas ar naudas atmazgāšanu.

Trešais – legālas prezumpcijas principa ieviešana. "Valstij vairs nevajadzēs pierādīt, ka ja čemodānā ir pusmiljons eiro skaidrā naudā, tad tie nelegāli līdzekļi. Tagad cilvēkam ar šo skaidras naudas čemodānu vajadzēs pierādīt valstij, ka šī nauda ir legāla, un no kurienes tā ir nākusi. (…) Nevari pierādīt – būs sekas," - paziņoja Kariņš.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš: naudas atmazgātāji ērgļiem lido virs ES, bet Latvija palīdzēs tos apkarot

Un pēdējais virziens – tiesu sistēmas, policistu un prokuratūru slodzes samazināšana, lai mazo noziegumu vietā viņi vairāk uzmanības velta lietām par lielām finanšu mahinācijām.

Paredzētā FKTK reforma jau izraisījusi asu šīs iestādes vadītāja Pētera Putniņa kritiku. Pēc viņa sacītā, izmaiņas FKTK valdes iecelšanas kārtībā ir pretrunā ar Bāzeles banku uzraudzības komitejas principiem, saskaņā ar kuriem nekāda valdības iejaukšanās nedrīkst ietekmēt finanšu regulatora neatkarību.

Ziņu lente
0