Nemiro sola samazināt elektrības tarifus par 10%

© Unsplash / MossholderСчетчики электроэнергии
Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamnedēļ ekonomikas ministrs cer saņemt Latvenergo un "Augstsprieguma tīkla" aprēķinus.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Elektrības tarifus var samazināt par 10% uz enerģijas sadales izmaksu rēķina, pastāstīja Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" ēterā ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Viņš pastāstīja, ka pēc viņa iniciatīvas tika izveidota darba grupa, kurā piedalās Ekonomikas un Finanšu ministrijas, kā arī Latvenergo pārstāvji. Grupa jau ir nonākusi pie secinājuma, ka "Sadales tīklu" tarifus iespējams samazināt par 10%. Turklāt var samazināt obligātā iepirkuma komponenti (OIK), kura iekļauta "Augstsprieguma tīkla" tarifos.

"Pāris nedēļu laikā jau redzēsim konkrētu piedāvājumu, kā mēs realizējam šo 10% [samazinājumu]," pateica ministrs.

Uz jautājumu, kad cilvēki izjutīs tarifu samazinājumu, ierēdnis atbildēja, ka nākamnedēļ cer saņemt konkrētus Latvenergo un "Augstsprieguma tīkla" aprēķinus. Nemiro uzsvēra, ka sadale un vadība sastāda lielāko elektroenerģijas tarifu daļu – ap 40%, 15% sastāda OIK.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Latvenergo izstrādājis piedāvājumus, kuri ļauj būtiski samazināt koncernā esošā elektrosadales sistēmas operatora "Sadales tīkli" tarifus. Tarifi varētu tikt samazināti par 5-25%. Latvenergo valdes loceklis Mārtiņš Bičevskis norādīja, ka šādu lēmumu izdevies rast, neraugoties pat uz augošajām izmaksām un inflāciju.

Pēc viņa sacītā, "Sadales tīkli" tarifu varētu samazināt par 5-25% atkarībā no tā, uz kādām grupām tas attieksies – visiem patērētājiem, tikai mājsaimniecībām vai tikai sociāli neaizsargātām grupām.

Лампочка - Sputnik Latvija
Elektrība Latvijā kļuvusi visdārgākā Baltijā

Bičevskis pastāstīja, ka Latvenergo jau ir izdevies samazināt darbinieku skaitu par 500, savukārt autoparku – vairāk nekā par 200 vienībām. Turklāt efektivitātes programma paredz arī turpmāku darbaspēka skaita samazināšanu.

Latvenergo koncerns ir lielākais elektroapgādes pakalpojumu sniedzējs Baltijā, kurš nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, ar dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un padeves aktīvu izīrēšanu.

Visas AS Latvenergo akcijas pieder valstij, to turētājs ir Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija. Šobrīd kompānija piegādā elektrību apmēram 730 tūkstošiem mājsaimniecību (92-95%).

Ziņu lente
0