ASV vēsturnieks atgādināja par PSRS izšķirošo ieguldījumu uzvarā pār nacismu

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasUzvaras dienas parāde Sarkanajā laukumā Maskavā
Uzvaras dienas parāde Sarkanajā laukumā Maskavā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu profesors norādīja, ka Sarkanās armijas karavīri uzvaras labā ir izdarījuši vairāk, nekā jebkura cita valsts.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Amerikāņu profesors Karls Kvalss pauda pārsteigumu saistībā ar "troksni" par 1944. gada sabiedroto karaspēku izcelšanās Normandijā gadadienu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz vēsturnieka publikāciju Twitter vietnē.

"Kā vēsturnieks Krievijas lietās, esmu noguris no visa šī trokšņa par "D dienu" (sabiedroto karaspēku izcelšanās Normandijā – Sputnik). Jā, liela, svarīga, dramatiska, taču Sarkanā armija cīnījās un mira trīs gadus pirms "D dienas" un guva pārsvaru pār nacistiem vairāk nekā gadu pirms brīža, kad kāds izsēdās Omahas pludmalē," uzrakstīja viņš.

День Победы - Sputnik Latvija
Ko par Otro pasaules karu raksta dažādu valstu mācību grāmatās

Tāpat Kvalss norādīja, ka Sarkanā armija uzvaras labā ir izdarījusi vairāk, nekā jebkura cita valsts.

Sabiedrotie sāka izcelties Francijas ziemeļos, Normandijā, 1944. gada 6. jūnijā, atklājot Otro fronti pret nacistu karaspēkiem Eiropā Otrā pasaules kara laikā. Izcelšanās kļuva par vēsturē lielāko desanta operāciju.

Vislielākos zaudējumus karā vācu karaspēki piedzīvoja Austrumu frontē. Padomju armija sagūstīja un sagrāva 607 pretinieka divīzijas. Vācijas un tās sabiedroto neatjaunojamie zaudējumi Padomju Savienības un Vācijas frontē sastādīja vairāk nekā 8,5 miljonus cilvēku. Tika ieņemti un iznīcināti vairāk nekā 75% pretinieku ieroču un militārās tehnikas. Padomju tautas kopējie cilvēku upuri sastādīja apmēram 27 miljonus cilvēku.

Karls Kvalss pabeidza Misūri un Džordžtaunas Universitāti. Viņš ir vēstures profesors Dikinsona koledžā, nodarbojas ar Krievijas, Vācijas un Austrumeiropas vēsturi.

Ziņu lente
0