Atstāt ES bez naudas: Tramps piedāvājis Londonai savu Brexit variantu

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijai jāsaglabā savā budžetā milzīgo naudas summu, ko paredzēts izmaksāt Briselei - "soda naudu" par Brexit. Šādu variantu Londonai piedāvājis Donalds Tramps.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps ieteica Londonai pabeigt Brexit procedūru bez vienošanās ar Briseli. Tādējādi, pēc Baltā nama saimnieka domām, Lielbritānijas varasiestādēm nenāktos izmaksāt Eiropas Savienībai milzīgu naudas summu, vēsta Sputnik Igaunija.

Intervijā britu avīzei The Sunday Times Donalds Tramps lika saprast, ka savu uzvaru prezidenta vēlēšanās uzskata par "vērienīgāku Brexit versiju".

Празднование Хэллоуина  - Sputnik Latvija
Brexit drūmos toņos: Lielbritānijas izstāšanās no ES "elastīgi" atlikta līdz Halovīnam

Publikācijās, kuras tulkojumu krievu valodā sniedza InoTV, tiek stāstīts, ka žurnālistu sarunas laikā ar ASV prezidentu bija jūtama viņa vilšanās saistībā ar ievilkušos Lielbritānijas izstāšanos no ES.

"Viņiem tas ir jāizdara, viņiem ir jāpabeidz šis darījums, vai ne?" paziņoja Tramps.

Uz savu jautājumu viņš atbildēja pats, norādot, ka Terēzas Mejas pēctecim Apvienotās Karalistes premjerministra postenī vajadzētu darīt visu iespējamo, lai jebkurā variantā pabeigtu Brexit līdz šī gada oktobra beigām.

Tāpat Tramps aicināja britu varasiestādes nevilcināties ar izstāšanos no ES, ja tām radīsies šaubas par vienošanās taisnīgumu.

"Ja neizdodas panākt jums vēlamu darījumu, taisnīgu darījumu, tad aizejiet," aicināja Tramps.

Noslēdzot interviju, Baltā nama saimnieks paziņoja, ka Londonai nevajadzētu maksāt "par šķiršanos" no ES. Tramps atgādināja, ka ar vienošanos noteiktā "soda nauda" sastāda 50 miljardus ASV dolārus.

"Es viņu vietā nemaksātu 50 miljardus dolāru," uzsvēra ASV prezidents Donalds Tramps.

"Tā ir milzīga summa," rezumēja Amerikas prezidents.

Iepriekš kļuva zināms, ka Donalds Tramps ieradīsies Lielbritānijā šodien, 3. jūnijā. Pēc Terēzas Mejas sacītā, kā vēsta viņas kanceleja, ASV prezidenta vizīte – tā ir iespēja "vēl vairāk nostiprināt jau tā ciešo partnerību" starp Londonu un Vašingtonu.

Kā jau iepriekš stāstījām, domstarpības Brexit jautājumā noveda pie Lielbritānijas valdības vadītājas Terēzas Mejas atkāpšanās no amata – viņas pilnvaru termiņš beidzas 7. jūnijā. Pēc tam tiks rīkotas Ministru Kabineta vēlēšanas, kas parasti ilgst dažas nedēļas. Acīmredzot, Meja līdz jaunā mēra apstiprināšanai paliks savā postenī kā pagaidu vietas izpildītāja.

Par galveno kandidātu uz Mejas atstāto posteni tiek uzskatīts bijušais Lielbritānijas ĀM vadītājs Boriss Džonsons, kurš jau ir paziņojis par saviem plāniem cīnīties par premjera krēslu.

Ziņu lente
0