Viedoklis

Slikts piemērs. Polija nemanāmi pacīnīsies ar neeksistējošu draudu

© Sputnik / Philip Klimashevsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija, sekojot Lietuvas pēdām, grasās cīnīties ar neeksistējošu Krievijas dezinformāciju. Varšavā apgalvo, ka Viļņas pieredze var būt lietderīga arī citām ES un NATO dalībvalstīm.

Polijas Starptautisko lietu institūts sagatavoja ziņojumu par Krievijas dezinformācijas apkarošanas nepieciešamību. Kā piemēru atdarināšanai analītiķi izvēlējās Lietuvu, raksta radio Sputnik autors Aleksejs Timofejevs. Sakot, tieši Lietuvas pieredze ir jāņem vērā apkarojot slavenos "Krievijas draudus". Saka, paskatieties, cik koordinēti rīkojas Viļņa, kaut mēs tā varētu.

Ziņojumā atzīmēts, ka Lietuva īstenoja netiešu pret valdību noskaņotu spēku atbalstu pašā Krievijā. Kādi malači. Visa pasaule skandē par neeksistējošu Krievijas iejaukšanos, tiek ieviestas sankcijas, politiķu retorika iziet ārpus visiem pieļaujamajiem diplomātijas rāmjiem. Bet šeit tiešos vārdos par iejaukšanos Krievijas lietās, turklāt, parauga kontekstā. Vēl viens efektīvs "Kremļa draudu" apkarošanas līdzeklis ir Krievijas telekanālu translācijas aizliegums.  Likumā veikti grozījumi, kuri ļauj Lietuvas komisijai apturēt televīzijas raidījumu translāciju gadījumā, ja pastāv drauds nacionālajai drošībai.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
KF ĀM: situācija ar Sputnik parādīja vārda brīvības reālo cenu Lietuvā

Bet kas tad apdraud Baltijas republikas nacionālo drošību? Dzimstības kritums? Mirstības kāpums? Masveida emigrācija? Smaga, pēc bijušās prezidentes Gribauskaites domām, finansējuma samazināšana? Nē, jūs kļūdāties. Drauds nacionālajai drošībai ir, piemēram, Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems, kuru nekaunīgi deportēja no Lietuvas. Drauds nacionālajai drošībai ir informēšana un vārda brīvība. Ko lai dara? Aizliegt! Neielaist! Ierobežot! Biedēt (gan savējos, gan svešos)!

Šādas metodes, pēc Polijas analītikas centra domām, ir koordinētas un efektīgas, tieši tās ir jāievieš visās ES un NATO dalībvalstīs. Kā tad savādāk?

Poļu analītiķi savā ziņojumā norāda vēl vienu svarīgu lietuviešu cīnītāju sasniegumu – Viļņa ir viena no pastāvīgākajām sankciju atbalstītājām attiecībā pret Krieviju. Vai tas nav iemesls lepnumam? Nē! Krievijas un Lietuvas preču apgrozījums pērn pieaudzis gandrīz līdz 5 miljardiem dolāru. Preču apgrozījums starp Maskavu un Varšavu arī pieaug. 2018. gadā Krievija iekļuva Polijas lielāko tirdzniecības partneru trijniekā.

Tātad, no vienas puses skatoties, šīs valstis pretojas Krievijas draudam, bet no otras – nostiprina un palielina sadarbību. Tik pretrunīgu uzvedību var izskaidrot tikai ar medicīnas terminiem. Psihiatrijā šādi gadījumi ir zināmi. Tiem ir gan iedzimts, gan iegūts raksturs. Spriežot pēc visa, tas  nav ārstējams. Taču stāvokli iespējams normalizēt. Pats galvenais ir paslēpt pēc iespējas tālāk asus priekšmetus, lai slimnieks nenodara sev ļaunu.

Ziņu lente
0