Vladimirs Zeļenskis atgrieza Ukrainas pilsonību Mihailam Saakašvili

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasБывший губернатор Одесской области Украины и лидер политической партии "Рух нових сил" Михаил Саакашвили (в центре)
Бывший губернатор Одесской области Украины и лидер политической партии Рух нових сил Михаил Саакашвили (в центре) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušajam Gruzijas prezidentam un Odesas apgabala gubernatoram Mihailam Saakašvili Ukrainas pilsonība tika atņemta 2017. gada jūlijā.

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis atgrieza pilsonību bijušajam Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili, secināms no rīkojuma, kurš publicēts valsts vadītāja mājaslapā.

"Veikt izmaiņas Ukrainas prezidenta 2017. gada 26. jūlija rīkojumā Nr.196 "Par Ukrainas pilsonības izbeigšanu…", izslēdzot pieminējumu par Mihaila Saakašvili Ukrainas pilsonības zaudēšanu," teikts rīkojumā.

Ar šo pašu rīkojumu Zeļenskis piešķīra Ukrainas pilsonību Krievijas pilsonim Aleksandram Kostikovam, kā arī vēl četriem pilsoņiem, tostarp no Azerbaidžānas, Irānas, Kirgizstānas un Sīrijas.

Saakašvili jau paziņoja, ka atgriezīsies Ukrainā trešdien, 29. maijā, raksta RIA Novosti.

Mihails Saakašvili - Sputnik Latvija
Viedoklis
Skrien, Mišonkuli! Saakašvili neizbēgami iejuties Rausīša lomā

Saakašvili pameta Gruziju 2013. gadā, kur pret viņu iesāka virkni krimināllietu, pēc dažām no tām viņš bija neklātienē notiesāts ar cietumsodiem. 2015. gada pavasarī Saakašvili ienāca Ukrainas politikā, kad tolaik bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko norīkoja viņu Odesas apgabala gubernatora amatā, pirms tam piešķirot viņam pilsonību. Taču jau 2016. gada novembrī Porošenko atlaida Saakašvili, paziņojot, ka viņš ne vien nav izpildījis solījumus par reģiona attīstīšanu, bet arī ievērojami pasliktinājis apgabala ekonomiskos rādītājus.

2017. gadā Petro Porošenko atņēma Saakašvili Ukrainas pilsonību. Administrācijā to paskaidroja ar Saakašvili viltus sniegtajām ziņām, saņemot to. 

Pēc tam Saakašvili ar "cīņu atgriezās" Ukrainā, kur grasījās mainīt varu Kijevā, taču, pēc viņa paša vārdiem, viņam pastāvīgi traucēja. 

2018. gadā Ukrainas varasiestādes restorānā aizturēja Mihailu Saakašvili un izsūtīja uz Poliju, no kuras teritorijas viņš rudenī nelikumīgi ieradās Ukrainā, pārkāpjot robežsargu un kārtības sargu kordonus. Ukrainas robeždienests aizliedza Saakašvili iebraukt valstī līdz 2021. gadam.

Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins piedāvāja bijušajam Gruzijas prezidentam un Odesas apgabala gubernatoram Mihailam Saakašvili piešķirt Latvijas nepilsoņa statusu un izsniegt viņam atbilstošu pasi. "Zinot viņa neizsmeļamo enerģiju, viņš visdrīzāk palīdzētu pacīnīties par Igaunijas un Latvijas nepilsoņu tiesībām," uzrakstīja tolaik Mamikins.

Cits Eiropas Parlamenta deputāts, lietuvietis Petrs Auštrevičs piedāvā piešķirt Saakašvili Lietuvas pilsonību. Lietuva blogeris un žurnālists Artūrs Račss atbildes kārtā norādīja, ka pilsonību var iegūt par nopelniem valsts priekšā, un diez vai cilvēks, kuru apsūdz noziegumos savā valstī, ir to pelnījis.

Ziņu lente
0