Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems tika aizturēts Viļņas lidostā

© Foto : FacebookШеф-редактор Sputnik Литва Марат Касем, архивное фото
Шеф-редактор Sputnik Литва Марат Касем, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņā Maratu Kasemu nopratināja vairāku stundu garumā.

28. maijs — Sputnik. Viļņas lidostā tika aizturēts Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems, vēsta Telegram kanāls "Bližņeje zarubežje. LIVE".

Marats Kasems atrodas dienesta komandējumā, Lietuvā viņš ieceļoja ar reisu Maskava — Viļņa. Pēc ierašanās viņu gaidīja piecu stundu nopratināšana, kuras rezultātā Maratam Kasemam tika iesniegts lēmums par aizliegumu ieceļot Lietuvā piecu gadu laikā.

Sputnik Lietuva galveno redaktoru aizturēja sakarā ar to, ka viņš it kā "apdraudot Lietuvas nacionālo drošību".

Marats Kasems ir Latvijas pilsonis.

Sputnik - Sputnik Latvija
Sputnik: spiediens uz žurnālistiem kļuvis par normu Baltijas valstīs

Baltijas valstu varas iestādes vairākkārt lika šķēršļus Krievijas mediju darbam. Iepriekš Lietuvas varas iestādes izsūtīja no valsts VVTRK korespondenta Pāvela Zarubina filmēšanas grupu. 2015. gada oktobrī Igaunijas varas iestādes aizturēja robežkontroles punktā "Kojdula" VVTRK korespondenta Nikolaja Vasiļjeva filmēšanas grupu. Lietuvas ĀM 2014. gada aprīlī atteica akreditācijas piešķiršanā RIA Novosti korespondentei Irinai Pavlovai, iemeslus varas iestādes nepaskaidroja.

Sakarā ar šiem gadījumiem Krievijas ĀM paziņoja par acīmredzamām Baltijas valstu sakoordinētās līnijas pazīmēm. Gadījumi ar mediju apspiešanu Baltijas valstīs, atzīmēja ĀM, "uzskatāmi demonstrē, cik praksē ir vērti demagoģiskie paziņojumi par Viļņas, Rīgas un Tallinas uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem".  

Latvija pret Sputnik

Iepriekš rakstīts, ka pirms gada lidostā Rīga Drošības policija aizturēja Sputnik Latvija galveno redaktoru Valentīnu Rožencovu "sarunai". Viņš ieradās Rīgā darba darīšanās. Pēc vairāku stundu ilgas "sarunas" viņš tika palaists brīvībā.

Radio Sputnik studija - Sputnik Latvija
Politika
Kas aizliedzis Latvijas sabiedriskajiem medijiem izmantot Sputnik materiālus

Sputnik Latvija saskārās ar oficiālo varas iestāžu pretošanos vēl pirms portāla palaišanas. 2015. gada augustā Starptautiskajai informācijas aģentūrai "Rossija Segodņa" tika atteikts pārstāvniecības reģistrācijā Latvijā. Aģentūra pārsūdzēja lēmumu, taču juristus, kuri devās uz tiesas procesu, 2016. gada 14. martā neielaida valstī.

Par nākamo soli kļuva resursa slēgšana domēna zonā.lv – oficiālu paziņojumu par to Sputnik saņēma 2016. gada 29. martā. Par formālu ieganstu kļuva tas, ka portāla darbība pārkāpjot ES Padomes rīkojumu par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas valsts robežu saglabāšanas, suverenitātes un neatkarības apdraudēšanu.

Neskatoties uz ierobežojumiem, portāls turpināja darbību domēnā.com. 2018. gada aprīlī NEPLP ieteica sabiedriskajiem medijiem neizmantot Sputnik fotogrāfijas.

Ziņu lente
0