Tramps pret Huawei: vai vajadzētu uztraukties gadžetu īpašniekiem

© Kyle MurrayНовогодняя хлопушка-розыгрыш Google
Новогодняя хлопушка-розыгрыш Google - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzbrukums Huawei – Trampa kārtējais mēģinājums uzvarēt tirdzniecība skarā ar Pekinu un piespiest to dzīvot un strādāt pēc ASV izdevīgiem noteikumiem.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Aizvadītās nedēļas nogalē ASV prezidents Donalds Tramps ieviesa valstī ārkārtas stāvokli un aizliedza amerikāņu kompānijām sadarbību ar Huawei, jo Ķīnas uzņēmums apdraudot nacionālo drošību. Attiecības ar IT gigantu sarāva iekārtu elementu piegādātāji Intel, Qualcomm un Xilinx, bet Google pārtrauca sadarbību Android ietvaros. Par to, vai laiks uztraukties Huawei un Honor viedtālruņu īpašniekiem, — RIA Novosti materiālā.

Trieciens savējiem

Флаг Бельгии на башне замка графов Фландрии в Генте. Архивное фото - Sputnik Latvija
Beļģu eksperti nav konstatējuši draudus, ko nestu Huawei produkcija

Uzbrukums Huawei – Trampa kārtējais mēģinājums uzvarēt tirdzniecība skarā ar Pekinu un piespiest to dzīvot un strādāt pēc ASV izdevīgiem noteikumiem. Pirmās uz prezidenta aicinājumu boikotēt Ķīnas korporāciju atsaucās Google, Intel un čipu ražotāji Qualcomm un Xilinx. Google paziņoja, ka pārtrauks sadarbību ar Huawei savas operāciju sistēmas Android ietvaros, pārējie atteikušies piegādāt Ķīnas uzņēmumam viedtālruņu un citu iekārtu rezerves daļas.

Jaunums radīja plašu atbalsti, taču kaislības ātri rimās: eksperti secināja, ka īstermiņā Huawei nopietnas grūtības neradīsies – tai ir arī savi izstrādājumi: procesors Kirin un 5G modems Balong 5000. Pārtrūkstot sadarbībai ar Intel, ķīnieši būs spiesti atteikties no klēpjdatoru tirgus, taču neko daudz nezaudēs, jo tā pārsvarā ir tikai kompānijas biznesa imidža sastāvdaļa.

Speciālisti pauda pārliecību, ka ārkārtas gadījumā Huawei var ignorēt ASV kompāniju intelektuālā īpašuma tiesības, it īpaši ņemot vērā to, ka vienu no vispieprasītākajām 8.paaudzes procesoru līnijām Intel ražo Ķīnā.

"Ķīna spēj spert šādu soli – ārvalstu kompāniju intelektuālā īpašuma izmantošanu, it īpaši, ja tās ražo produkciju Ķīnā," aģentūrai pastāstīja Mail.ru Hi-Tech stratēģisko komunikāciju vadītājs Antons Spiridonovs.

Ķīnieši ir pārliecināti, ka Vašingtonas jaunie ierobežojumi spēcīgāk skars pašus amerikāņus.

"Pirms tirdzniecības kara sākuma tika veikts pētījums, kas liecināja, - visvairāk cietīs Qualcomm, jo Ķīna ir šīs kompānijas lielākais ārzemju tirgus. Ja kompānija zaudēs šo tirgu, tā saskarsies ar nopietnām ekonomiskajām grūtībām. Īstermiņa perspektīvā kaitējums būs liels. Runa var būt par kadru samazināšanu, kā rezultātā savukārt gaidāma zinātniski pētnieciskā, kā arī izmēģinājumu un konstruktoru darba sašaurināšanās," uzskata Nankinas universitātes Starptautisko attiecību pētījumu institūta eksperts Guns Hunle.

Nevajag uztraukties

Eksperti apgalvo, ka viedtālruņu Huawei un Honor īpašniekiem nav iemesla uztraukumam.

A.Spiridonovs no Mail.ru atgādināja, ka visām pārdošanā esošajām iekārtām jau ir Google sertifikāts un to atslēgšana no servisiem nav gaidāma, tātad riska nopirkt nestrādājošu iekārtu nav. To apstiprināja arī Huawei pārstāvniecība Krievijā.

Goole lēmums, iespējams, neļaus atjaunot Android līdz desmitajai versijai, taču viedtālruņu un lietotņu darbam nekaitēs.

Женщина у фирменного магазина Huawei - Sputnik Latvija
Huawei – jauns ASV uzbrukuma objekts ekonomiskajā karā pret Ķīnu

"Svarīga nianse ir tā, ka Huawei nevar zaudēt piekļuvi Android, jo tas ir produkts ar atvērtu kodu. Tātad kā Huawei izmantoja Android, tāpat arī turpinās. Google nevar piegādāt savus servisus (Maps, Pay, YouTube, Gmail utt. – red.), taču, pirmkārt, tiem ir alternatīva, otrkārt, šīs un citas lietotnes ir kompānijas veikalā Huawei App Gallery, kas veido Google Play Store klonu. Tāpēc parastie lietotāji nepamanīs pārmaiņas operāciju sistēmas līmenī un tās ārienē. Bet pieredzējuši lietotāji uzstādīs programmu Android, lejupielādējot to no tīmekļa, ja veikalā nebūs vajadzīgās lietotnes," ir pārliecināts Spiridonovs.

Pakāpās soli atpakaļ

Šķiet, amerikāņi jau paši ir sapratuši, ka ir pārcentušies. Divas dienas pēc ierobežojumu ieviešanas ASV Tirdzniecības ministrija mīkstināja situāciju. Ierēdņi atzina, ka prezidenta aizliegums būtiski kaitēs amerikāņu biznesam: palikusi bez rezerves daļām, Huawei nespēs veikt ASV kompāniju iegādāto iekārtu servisa apkalpošanu, un radīsies milzu problēmas, ja tās salūzīs.

Tāpēc Tirdzniecības ministrija atļāva ASV kompānijām turpināt piegādes Huawei, ja rezerves daļas tiks izmantotas tikai "esošo iekārtu remontam, nevis jaunu iekārtu ražošanai". Nav saprotams, kā resors iecerējis to kontrolēt.

Nedēļas nogalē soli atpakaļ pakāpās arī pats Tramps. Ceturtdien viņš informēja, ka Huawei liktenis var kļūt par ASV un Ķīnas jaunā tirdzniecības darījuma elementu.

Taču Pekina ir atteikusies no atbildes soļa. Ķīnas ĀM oficiālais pārstāvis Lu Kans, atbildot uz Trampa paziņojumu, atzīmēja, ka Ķīna neizprot, kāda ir amerikāņu piedāvājuma jēga.

"Mēs uzskatām, ka ASV jāizlabo savu kļūdaino darbību rezultāti, jāpārtrauc izmantot valsts spēku, lai vērstu spiedienu pret citu valstu uzņēmumiem," attrauca Lu Kans.

Ziņu lente
0