Lietuva aicina IAEA palīdzēt atlikt BelAES ekspluatācijas sākumu

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС
Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai lūdz starptautiskās aģentūras autoritatīvo ģenerāldirektoru Jukiju Amano personīgi aicināt Baltkrieviju nesākt Astravjecas AES ekspluatāciju līdz brīdim, kad tiks izskatīti visi drošības aspekti.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Lietuva vērsusies pie Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ar lūgumu aicināt Baltkrieviju atlikt BelAES ekspluatācijas sākumu līdz brīdim, kad "tiks atrisināti visi drošības jautājumi", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz valsts Ārlietu ministriju.

BelAES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuva izvirza pretenzijas pret AES gandrīz vai no brīža, kad Minska pieņēma lēmumu par tās celtniecību. Lietuvas Seims nolēmis, ka elektrostacija apdraud valsts nacionālo drošību, lai arī Minska garantēja, ka AES atbilst augstākajiem drošības standartiem.

БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidenta kandidāts: valsts konfrontācija ar Minsku nenesīs labumu

Piektdien IAEA saņēma Lietuvas ārlietu ministra Lina Linkēviča un enerģētikas ministra Žigimanta Vaičūna vēstuli, kurā politiķi apgalvo: BelAES drošības jomā esot neatrisinati jautājumi.

"Lietuva aicina starptautisku autoritāti ieguvušo ģenerāldirektoru Jukiju Amano personīgi aicināt Baltkrieviju nesākt Astravjecas AES ekspluatāciju līdz brīdim, kad tiks atrisināti visi drošības jautājumi. Astravjecas AES var izšķir atomenerģētikas nākotni. Tādējādi mēs piedāvājām īstenot rekomendāciju kompleksu IAEA līmenī, kas palīdzētu izvairīties no atlases pieejas drošības jautājumiem visām valstīm, kas sāk savas kodolenerģētikas programmas," skaidroja Linkēvičs.

Lietuvas politiķi pauda bažas par to, ka Baltkrievija neesot izpildījusi ieteikumus, kas ietverti IAEA starptautisko ekspertu slēdzienos, Espo konvencijā un ES stresa testu gaitā", piezīmēja ĀM.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas ministrs atzinis: Latvija un Igaunija var pirkt BelAES enerģiju

Maija sākumā Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka Lietuva nāk klajā ar nepamatotiem un "atklāti melīgiem" paziņojumiem par Baltkrievijas AES un tās drošības pasākumiem. Šādi Glazs komentēja Lietuvas ĀM toreizējo aicinājumu Eiropas Komisijai izstrādāt "visaptverošu darbības plānu" attiecībā uz BelAES.

Viņš uzsvēra, ka Baltkrievija nekad nav izvairījusies no starptautiskās sadarbības atomstacijas celtniecības aspektā, cieši sadarbojas ar IAEA un citām kompetentajām iestādēm. Tāpat Baltkrievijas ĀM preses sekretārs atgādināja, ka Lietuvas speciālisti piedalījušies BelAES stresa testu partnerpārbaudē un "lieliski informēti par to, ka Eiropas regulatori nav atraduši problēmas stacijas drošības jomā".

Ziņu lente
0