Kāpēc lidojošā rotaļlieta pēkšņi var kļūt par likumpārkāpumu ES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības noteikumi, kas regulē visu veidu lidojošo dronu lietošanu, pieprasa operatoru obligātu reģistrāciju un aizliedz lidojumus virs 120 metru augstuma.

RĪGA, 25. maijs — Sputnik. Eiropas Savienība 24.maijā apstiprināja lidojošo dronu ekspluatācijas noteikumus, kuri cita starpā pieprasa lidojošo mašīnu operatoru reģistrāciju varas iestādēs, portālā Sputnik Igaunija vēsta Aleksejs Toms.

​Dronu ražošanas, tirdzniecības un ekspluatācijas noteikumi stāsies spēkā no 2020.gada, vēsta EK

preses dienests. Tie attiecināti uz visām lidojošajām iekārtām un to operatoriem. Noteikumi liek nacionālajām valdībām ieviest atbilstošos ierobežojumus dronu lietošanai, tostarp arī norādīt rajonus, kur to lidojumi ir aizliegti.

Игровые автоматы в казино - Sputnik Latvija
Dekoratīvās zivtiņas un "vienroči bandīti" nepārcietīs ASV un ES tirdzniecības karu

Visiem droniem būs nepieciešami individuālie identifikācijas numuri vai cits marķējums, kas ļauj identificēt to izcelsmi un īpašnieku. Protams, noteikumi dala lidojošās iekārtas dažādās kategorijās un paredz atvieglojumus droniem, kas vairāk līdzinās bērnu izklaidei paredzētām rotaļlietām.

Taču lielākas un jaudīgākas iekārtas nāksies aprīkot ar iekārtām, kas ar ģeolokācijas sistēmu palīdzību neļaus tām ielidot slēgtajos rajonos.

Zēns ar savu dronu pēkšņi var kļūt par "noziedznieku"

Saskaņā ar ES noteikumiem lielākā daļa dronu iekļauta masu patēriņa preču kategorijā, uz kurām attiecinātas minimālas prasības (reģistrācija un elektroniskā identifikācija). Līdz 25 kg smagu dronu operatoriem būs tiesības izklaidēties vai izmantot iekārtas darbam bez iepriekšējas varasiestāžu atļaujas, taču ar zināmiem noteikumiem.

Возведение барьеров на границе в Европе - Sputnik Latvija
ES "smagsvarnieki" apšauba Šengenas nākotni

Starp tiem, piemēram, ir prasība nenosūtīt dronu lidojumā netālu no cilvēkiem, nelikt tam pacelties vairāk nekā 120 metru augstumā (interesanti, kā bērns noteiks savas rotaļlietas lidojuma augstumu?) un tam pastāvīgi jābūt operatora redzeslokā (tātad dronus ļauts palaist tikai laukā).

Brisele pamatoja jaunos noteikumus ar rūpēm par aviācijas lidojumu un iedzīvotāju drošību, taču bērnu rotaļlietu iekļaušana starp droniem, kam nepieciešama reģistrācija, pēc daudzu komentētāju domām, ir pārāk stingrs pasākums.

​Eiropas Savienība atgādina, ka tās noteikumiem ir jāaizstāj nacionālie tiesiskie akti dronu jautājumā, ja savienības valstī tie jau ir pieņemti. Jaunās prasības par dronu ekipējumu noteikti liks ražotājiem pacelt savu izstrādājumu cenas.

Ziņu lente
0