Kaļiņingradas apgabals apturēja elektroenerģijas piegādes Lietuvai

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai trīs dienu garumā nebūs iespējas iepirkt elektroenerģiju Kaļiņingradas apgabalā.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Kaļiņingradas apgabalā 22. maijā sākās energosistēmas testēšanas darbi izolētā režīmā. Trīs dienu laikā tirdzniecības caurlaides spējas starp Lietuvu un Krievijas daļu būs uz nulles atzīmes, vēsta obzor.lt.

Lietuva seko līdzi izmēģinājumiem. Pēc elektroapgādes sistēmas operatora Litgrid sabiedrisko attiecību pārstāves Jurgitas Eivaites sacītā, izmēģinājumu laikā Lietuvai nebūs iespējas iepirkt elektroenerģiju no Kaļiņingradas apgabala.

"Ir cenas ietekme uz tirgu – nav iespējas iepirkt Krievijas elektroenerģiju no Kaļiņingradas. Pagaidām izmēģinājumi norit pēc saskaņotā plāna, sakārtoti, tehnoloģiskajā ziņā ietekmes nav," pateica Eivaite.

2018. gadā Lietuva importēja no Krievijas apmēram 37% (4,63 teravatstundas) no visas importētās elektroenerģijas. Pērn valsts kopumā importēja 12,4 teravatstundas.

Krievija īsteno nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu atslēgšanos no valsts energosistēmas. Kaļiņingradas apgabala enerģētiskās drošības mērķiem uzbūvēta Majakovskas un Talahovskas TES ar 156 MW jaudu un Pregoļskas gāzes TES ar 456 MW. Šogad plānots noslēgt Primorskas TES būvdarbus (tās plānotā jauda – 198 MW). Tā būs rezerves stacija un strādās "aukstās rezerves" režīmā.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sakarā ar piegāžu samazinājumu no KF elektroenerģijas cenas kāpums Latvijā ir 15%

Uz 24.-26. maiju tika ieplānota Kaļiņingradas apgabala energosistēmas darba testēšana izolētā režīmā, taču tagad kļuva zināms, ka to pārcēluši uz divām dienām agrāk.

Pēc tam, kad par izmēģinājumiem kļuva zināms Baltijā, elektroenerģijas padeves sistēmu operatori "Augstsprieguma tīkls" (AST, Latvija) un Elering (Igaunija) paziņoja, ka neveiks Baltijas valstu energosistēmu darba izmēģinājumus izolētā režīmā, kuri tika iecerēti jūnija sākumā.

Kompānijas nolēma pagaidīt Krievijas rezultātus. Elering paziņoja, ka izmēģinājumi atlikti arī saistībā ar to, ka testēšana Kaļiņingradā var būt neveiksmīga. AST piebilda, ka jauns izmēģinājumu datums tiks noteikts pēc Kaļiņingradas testa izvērtēšanas.

Baltijas elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem koordinē Eiropas Komisija. Tās viceprezidents enerģētiskās savienības jautājumos Marošs Šefčovičs pērnā gada nogalē pavēstīja, ka neviens nevēlas saskarties ar nepatīkamiem pārsteigumiem elektroenerģijas piegādes jomā – ne Baltijas valstis, ne Krievija vai Baltkrievija, tāpēc puses plānveidīgi risina tehniskās konsultācijas.

Ziņu lente
0