Politika

Nevar rimties: ministrija atkal domā par Rīgas domes atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti iztaujājuši tiesībsargus par pašvaldības līdzekļu iespējamās izšķērdēšanas izmeklēšanas gaitu Rīgas domes iestādēs.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) un portālā Riga.lv budžeta līdzekļu izšķērdēšanas lietā, kā arī sakarā ar iespējamu nelikumīgo priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanu, pie atbildības varētu saukt pagaidām nenosauktas amatpersonas no Rīgas domes, vēsta Skaties.lv.

Par to 21. maijā pastāstīja Sevišķi svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Sigita Deičmane Saeimas Publisko izdevumu komisijas sēdē.

Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Mūsu vēlētājus grib iebiedēt: "Saskaņa" komentēja mediju uzbrukumu

Uz sēdi tika aicināti RTAB un Riga.lv, Valsts kontroles, KNAB un Ģenerālprokuratūras pārstāvji.

KNAB pārstāvji neatbildēja uz Jaunās konservatīvās partijas deputātu jautājumu, vai tiešām pašvaldības līdzekļi caur RTAB aizgājuši kādam politiskajam konsultantam Vācijā, lai viņš palīdzētu partijai "Saskaņa" pirms vēlēšanām. Šādu versiju mediji izplatīja 19. maijā, taču "Saskaņas" pārstāvji to noliedza, nosaucot to par iespējamo specdienestu dezinformācijas noplūdināšanu, kas darīts lai nomelnotu partiju pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Prokurore Sigita Deičmane pastāstīja, ka izmeklēšana, kuras ietvaros jau tika aizturētas divas RTAB darbinieces, ir daudz plašāka, un pie atbildības tiks saukti arī Rīgas domes ierēdņi, iespējams, arī par partijas finanšu pārkāpumiem.

"KNAB, uzsākot šo kriminālprocesu, jau paredzēja, ka būs pie izmeklējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar valsts amatpersonu izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, tāpēc arī šis process ir biroja izmeklēšanā," norādīja Deičmane.

Dokumentus par abu Rīgas domes pašvaldības veidojumu finansēšanu pieprasīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kura ir atbildīga par pašvaldību darbu. Šogad RTAB un Riga.lv arī saņēma vairāk nekā miljonu eiro bez konkursa. Šo lēmumu martā parakstīja šobrīd jau atstādinātais mērs Nils Ušakovs.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
KNAB aprēķinājusi Rīgas Tūrisma attīstības biroja nodarītos zaudējumus

Ministrijas pārstāvis Aivars Draudiņš neizslēdz, ka ministrijas ierēdņi var sākt likuma sagatavošu par Rīgas domes atlaišanu, taču tam ir nepieciešams atbildīgā ministra Jura Pūces politiskais atbalsts.

Var nešaubīties par to, ka pamatojuma esamības gadījumā ministrs Pūce varētu atbalstīt Rīgas domes atlaišanu – par to viņš sāka runāt vēl pirms iestāšanās amatā. Taču, kā jau rakstīja Sputnik Latvija, kaut arī precedenti pašvaldību vadību atlaišanai Latvijā pastāv, tam ir nepieciešami skaidri juridiski pamatojumi, jeb daudzkārtēji sistemātiski pārkāpumi.

Tai pat laikā esošais skandāls jau ir negatīvi ietekmējis "Saskaņas" popularitāti, un tas nozīmē, ka cerību, ka esošā koalīcija saglabās varu Rīgā pēc 2021. gada pašvaldību vēlēšanām, praktiski nav.

Ziņu lente
0