Politika

Nevar saskaitīt: visā Lietuvā ir izvietoti Grībauskaites portreti

CC BY 2.0 / Baltic Development Forum / Tomas Piliponis / Президент Литвы Даля Грибаускайте, архивное фото
Президент Литвы Даля Грибаускайте, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nevienā likumā nav rakstīts, ka vadītāju un amatpersonu kabinetā jābūt prezidenta portretam - tā ir tikai paraža.

RĪGA, 21. maijs – Sputnik. Lietuvā prezidentes Daļas Grībauskaites portretu var atrast valsts iestādēs biežāk nekā vadītāju attēlojumus citās demokrātiskās valstīs, raksta Sputnik Lietuva.

Kā pastāstīja etiķetes un protokolu eksperts Armīns Lideka protokoliem un etiķetēm, Grībauskaites portretu var redzēt daudzu parlamentāriešu un ierēdņu darba vietās. Vien Lietuvas IeM ir kādi divi desmiti gabali. IeM kanclers Karols Vaitkevičs pastāstīja, ka Grībauskaites attēli izvietoti to darbinieku kabinetos, kuri to vēlas.

"Kopš viduslaikiem valsts vadītāji (portreti - red.) tiek izvietoti ierēdņu un darbinieku kabinetos, daļēji tas ir valsts simbols, daļēji noteikts vienotības simbols, it īpaši diplomātiskajos dienestos," paskaidroja Vaitkevičs.

Pirms desmit gadiem, kad Daļa Grībauskaite tika ievēlēta par prezidentu, viens no viņas pirmajiem portretiem bija fotogrāfa Tomasa Kauņeckas darbs. Kopš tā laika šis attēls ir kļuvis oficiāls.

Valsts prezidenta portretus bez maksas piešķir valsts iestādēm. Nevienā likumā nav rakstīts, ka vadītāju un amatpersonu kabinetā jābūt prezidenta portretam - tā ir tikai paraža.

Prezidentes padomnieki apgalvo, ka nav iespējams aprēķināt portretu skaitu, kuri pašlaik ir valstī, jo tie ir pieejami arī skolām, pašvaldībām un grāmatveikaliem.

Drīz Grībauskaite pametīs prezidenta amatu. Jaunās valsts vadītāja vēlēšanu otrā kārta notiks 26. maijā, kopā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Par Lietuvas prezidenta amatu cīnīsies ekonomists Gitans Nauseda un konservatore Ingrīda Šimonīte. Neviens no kandidātiem nav spējis iegūt nepieciešamo balsu skaitu uzvarai pirmajā kārtā. Ingrīda Šimonīte ieguva 31,13% atbalsta, bet Gitanu Nausēdu atbalstīja 30,95% vēlētāju.

Ziņu lente
0