"Auksto zupu ierakstīt Satversmē": Latvijas iedzīvotāji saskārušies ar deficītu

© Sputnik / Sergey MelkonovХолодный суп
Холодный суп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji, kas saskārušies ar ingredientu trūkumu tradicionālā vasaras ēdiena pagatavošanai, piedāvā aizstāvēt auksto zupu Satversmes preambulā.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Karstais laiks, kas Latvijā turpinās jau kādu laiku, noveda pie tā, ka dažos veikalos darba dienas beigās vērojams ingredientu deficīts latviešu virtuves galvenā vasaras ēdiena pagatavošanai.

Latvijas iedzīvotāji sūdzas sociālajos tīklos, ka reizēm viņiem ir jāapstaigā vairāki veikali nepieciešamo produktu meklējumos.

​"Rimi vakarā izpirka visu kefīru: gandrīz paliku bez aukstās zupas – paspēju sagrābt divas pēdējās 0,5 l paciņas," – sūdzas lietotāja Kirillova

Deficīta tēma pat pārtapa jocīgā apspriešanā par nepieciešamību aizsargāt auksto zupu ar Satversmes preambulu kā nacionālās "vasaras" identitātes pamatu.

​"Ziņoju, ka Rimi izpirktas visas burkas ar marinētām bietēm. Ja nu kādreiz nonāk pie Satversmes preambulas uzfrišināšanas, nododiet autoriem, lai neaizmirst par auksto zupu, kas ir mūsu vasaras identitātes pamatā," aicina žurnāliste Inese Liepiņa.

​"Briāna Rimi ap plkst. 7 vēl bija atlikušas dažas zīmola Rimi burkas. Tagad ēdu un jūtu, ka atgriežas laime," raksta žurnāliste Sarmīte Kolata.

​"Kam tu to stāsti. Ja cilvēks ir tas, ko viņš ēd, tad es totāli šobrīd esmu aukstā zupa un nedaudz šokolāde," atbild Liepiņa un dalās ar zupas attēlu.

​"Gribat aiziet ar sirdi? Imantas Rimčikā nav kefīra. Ne grama. Nospļāvos un nopirku sparģeļus. Višuāzai būt," – dalās cita žurnāliste Sanita Emberga.

Pārējie komentatori arī stāsta par to, ka saskārušies ar kefīra trūkumu Ķengaraga veikalos, kā arī Jūrmalā. Turklāt pircēji iztukšo plauktus ar sīpoliem un olām, kas arī ietilpst iemīļotās aukstās zupas sastāvā.

Барная стойка - Sputnik Latvija
"Sajūta bija kā nopratināšanā": Kinfield saimniece pastāstīja, kāpēc slēgta kafejnīca

Daži tālredzīgi lasītāji dod padomus, ka, piemēram, kefīru var viegli aizstāt ar panniņām, bet burkas ar marinētām bietēm jāpērk iepriekš (labāk pat ziemā, kad tām ir atlaide) un jāveic stratēģiskais krājums. Viens no komentētājiem atzīmēja, ka baltajai aukstai zupai vispār nav vajadzīgas bietes.

Jāatzīmē, ka klasiskās aukstās zupas recepte gandrīz vienmēr izraisa bezgalīgos strīdus. Kāds apgalvo, ka šai zupai jāpievieno desa un pat kartupeļi. Vispār pasaulē ir daudz auksto zupu. Pat Latvijā šādu zupu pagatavošana atšķiras atkarībā no reģiona.

Tomēr vispopulārākā un vienkāršākā recepte ir šāda:

  • Kefīrs, rjaženka vai panniņas - 1 litrs;
  • Marinētās bietes - 1/2 puslitra burkas;
  • Olas - 1-2 gab.
  • Dārzeņi atkarībā no to klātbūtnes ledusskapī:
  • Gurķis - 2-3 gab.
  • Redīsi - 5-6 gab.
  • Zaļie sīpoli - 4-5 spalvas;
  • Tikpat daudz diļļu;
  • Etiķis, sinepes vai asā paprika – obligāti, bet pēc garšas;
  • Sāls, pipari - pēc garšas.
Ziņu lente
0