Ekologi brīdina: Dņestra var izsīkt

© Sputnik / Б. Круцко / Pāriet pie mediju bankasБендерская крепость
Бендерская крепость  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldova var ciest kolosālus zaudējumus, ja Ukraina īstenos savu programmu, kas paredz sešu hidroelektrostaciju celtniecību pie Dņestras, uzskata ekologs Anatolijs Prohņickis.

RĪGA, 20. maijs - Sputnik. Pat gadījumā, ja Ukraina ratificēs vienošanos, kas paredz Dņestras ūdeņu kopīgu lietošanu ar Moldovu, upes problēma netiks atrisināta, sarunā ar portālu Sputnik Moldova pastāstīja ekologs Anatolijs Prohņickis. Viņš atgādināja, ka Moldovas ūdens artērijām jūtamu kaitējumu nodara lauksaimnieciskā darbība.

Генеральный директор ООО Псковский завод Титан-Полимер Герман Петрушко - Sputnik Latvija
Granulu rūpnīca pie Pleskavas neapdraud Baltijas ekoloģiju

Lieta tāda, ka lauksaimnieki Moldovā aizvien biežāk cenšas izmantot irigācijai gruntsūdeņus, taču pie tam neizmanto iespējas ūdens ņemšanai un saglabāšanai, savukārt valsts neveic nekādus pasākumus ūdenstilpņu un apūdeņošanai paredzēto dīķu aizsardzībai.

"Bija laiks, kad ūdeni pilsoņiem piegādāja noteiktā laikā. Tas sagādāja milzu neērtības. Ja Dņestra cietīs, mēs riskējam atkal nonākt tamlīdzīgā situācijā. Tad mēs varētu apspriest pazemes ūdens izmantošanu, taču ūdens daudzums ir ierobežots. Dņestrai, tāpat kā daudzām citām upēm valstī, nepieciešama valsts aizsardzība. Man žēl, ka Moldova nav pietiekami aktīva sarunās ar Ukrainu, neaizstāv mūsu intereses," pastāstīja sabiedriskais aktīvists, kuru citēja Sputnik.md.

Ekologs brīdināja: ja sāksies hidroelektrostaciju būvdarbi, cietīs aptuveni pieci miljoni cilvēku, kuri ir atkarīgi no Dņestras upes ekosistēmas.

"Iedomājieties: ja šī upe nomirs, te būs stepe kā Budžakā, izzudīs daudzu sugu augi un putni, mums nepietiks dzeramā ūdens, nerunājot jau par to, kā cietīs lauksaimniecība" uzsvēra Prohņickis.

Ekologs atzīmēja, ka vēsturē atrodams liels skaits piemēru – konflikti valstu starpā izcēlušies ūdens izmantošanas dēļ, un Moldovas Republika varētu nokļūt līdzīgā situācijā ar Ukrainu.

Ziņu lente
0