Politika

Slovākijas ārlietu ministrs: ES pārdzīvo jaunu krīzi

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasВстреча глав МИД РФ и Словакии С. Лаврова и М. Лайчака
Встреча глав МИД РФ и Словакии С. Лаврова и М. Лайчака - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briseles nesekmīgie mēģinājumi pārvarēt migrācijas krīzi ir mazinājuši cilvēku uzticību vadošajām partijām un pavēruši populistiem ceļu pretī varai, uzskata Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Laičaks.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Pēc finanšu un migrācijas krīzes Eiropa ir saskārusies ar jaunu izaicinājumu – nebijušu uzticības krīzi, paziņoja Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Laičaks konferencē Tallinā, vēsta Sputnik Igaunija.

Lenarta Meri vārdā nosauktajā konkurencē politiķis konstatēja, ka ES valstu iedzīvotāji jau 2008. gada finanšu krīzes periodā pievērsa uzmanību tam, ka sistēma nespēj efektīvi reaģēt uz jauno situāciju. Atlika ekonomikai atjaunoties, un sākās migrācijas krīze, kas tikai padziļināja iedzīvotāju augošo neuzticību pret valdošajām partijām.

"Mūsu reakcija uz to (migrācijas krīzi – red.) bija šausmīga, cietsirdīga un birokrātiska," uzsvēra Laičaks.

Viņš piebilda, ka Eiropas Komisija centusies tikt galā ar problēmu tai raksturīgajā administratīvajā veidā. Tad ES iedzīvotāji galīgi saprata, ka "ģenerālās līnijas" politiskie spēki nespēj piedāvāt risinājumu. Pēc diplomāta domām, šī iemesla dēļ pavērs ceļš pretī varai populistiskajām partijām.

Laičaks atzina, ka Eiropas valdošās  politiskās partijas vēl nav atradušas veidu, kā atgūt uzticību, taču ieteica nepārcensties, pielīmējot etiķetes. "Vai var nosaukt par populistu ikvienu, kas nepiekrīt mūsu uzskatiem? Tāda stigmatizācija tikai sakaitina pret sistēmu naidīgi noskaņotos spēkus," viņš teica.

Селфи с канцлером Германии Ангелой Меркель - Sputnik Latvija
DW: Eiropa nav gatava jaunai migrācijas krīzei

Jāpiebilst, ka Slovākijas ministra vārdi ir pretrunā Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaides apgalvojumiem – viņa konferencē paziņoja, ka ES atbalsts ir sasniedzis augstāko līmeni ilgu gadu laikā.

Pašreizējo situāciju ES viņa salīdzināja ar zemūdenes ieniršanu – redzamība zem ūdens ir ierobežota, toties dažādas balsis, pateicoties ūdens vadāmībai, kļūst aizvien skaļākas. Pēc Kaljulaides domām, pie "vētras" tās nenovedīs, jo neviens, izņemot Lielbritāniju, zemūdeni pamest negrasās.

Uzmanība pievērsta arī "Krievijas tēmām"

Lenarta Meri vārdā nosauktā starptautiskā konference notiek Tallinā 17.-19.maijā. Šogad tās nosaukums ir "Viena pagātne, daudzas nākotnes". Pasākums ik gadus pulcē Tallinā prorietumnieciski noskaņotus politiķus un ekspertus no visas pasaules. Viņi apspriedz pasaules ārpolitikai, drošībai un aizsardzībai nozīmīgus jautājumus.

Pēdējos gados, pateicoties igauņu organizatoru spēkiem, konference ieguvusi nepārprotamu Krievijai nedraudzīgu noskaņojumu. "Putina režīms", "kleptokrātija ir ne tikai Krievijas un Ukrainas problēma", Krievijas "ekonomikas krišanās" – tādas un citas frāzes izskanēja, aprakstot šī gada diskusiju tēmas.

Ziņu lente
0