Politika

Mediji publicējuši video ar Austrijas vicekanclera un "krievu oligarha pārstāves" sarunām

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasВице-канцлер Австрии Ханс-Кристиан Штрахе. Архивное фото
Вице-канцлер Австрии Ханс-Кристиан Штрахе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrijas prokuratūra pārbaudīs Austrijas vicekanslera un iespējamās Krievijas pilsones sarunas video ierakstu.

RĪGA, 18. maijs - Sputnik. Austrijas izdevumi Süddeutschen Zeitung un Der Spiegel publicējuši video ierakstu, kas slepus uzņemts 2017.  gada jūlijā – trīs mēnešus pirms Austrijas parlamenta vēlēšanām. Tajā redzamas Austrijas vicekanclera un Brīvības partijas vadītāja Heinca Kristiana Štrahes, kā arī Austrijas Brīvības partijas parlamenta frakcijas vadītāja Johana Gudenusa sarunas ar, iespējams, Krievijas pilsoni, kura tiek dēvēta par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ļoti tuva oligarha pārstāvi, vēsta RIA Novosti.

Канцлер Австрии Себастьян Курц и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramp, tev nav taisnība: Austrija neatteiksies no "Ziemeļu straumes 2", lai gandarītu ASV

Austrijas prokuratūra pārbaudīs videoierakstu, kurā Austrijas vicekanclers Heincs Kristians Štrahe it kā apspriedis iespēju saņemt Krievijas pilsones atbalstu gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, vēsta Kurier, atsaucoties uz Tieslietu ministrijas ģenerālsekretāru Kristianu Pilnačeku.

Iepriekš Süddeutsche Zeitung vēstīja, ka Štrahe un Gudenuss 2017.gada jūlijā Ibizas salā tikušies ar sievieti vārdā Aļona Makarova. Pie tam paši politiķi paziņojuši, ka tikšanās laikā ievērojamā daudzumā lietojuši alkoholu un viņiem būtiski traucējusi valodas barjera.

"Augtākajai prokuratūrai jau uzdots veikt pārbaudi," izdevumam paziņoja Tieslietu ministrijas ģenerālsekretārs un uzsvēra, ka patlaban pieejami tikai ieraksta fragmenti, no kuriem nav iespējams novērtēt kontekstu.

Pilnačeks paskaidroja, ka no juridiskā viedokļa jānoskaidro, vai runa ir par parastu sarunu vai "konkrētiem norādījumiem uz krimināli sodāmu rīcību".

Pilnačeks norādīja, ka prokuratūra plāno pieprasīt no izdevumiem Spiegel un Sueddeutsche Zeitung videomateriālu pilnā apjomā, bet pēc tam spers nepieciešamos soļus. Jautājums par to, vai tiks sākta izmeklēšana, vēl ir atklāts.

Герб Австрии - Sputnik Latvija
Mediji: Austrijā aizturētais "Krievijas spiegs" sniedzis liecību

Vienlaikus Austrijas Brīvības partijas skaidrojumu pieprasījusi valsts Kontroles palāta. "Kontroles palāta ir spiesta pieprasīt Austrijas Brīvības partijas skaidrojumu," paziņoja resora pārstāvis Kristians Noivirts Twitter tīklā.

Opozīcijā strādājošas liberālās partijas NEOS priekšsēdētāja Beāte Mainla-Raizingere Twitter tiklā ierosināja Štrahes demisiju un paziņoja, ka jaunas vēlēšanas ir neizbēgamas. Savukārt Austrijas Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētāja Pamera Rendija-Vāgnere paziņoja Twitter, ka partijas locekļi pieprasījuši sasaukt Austrijas Nacionālās padomes (parlamenta apakšpalāta – red.) ārkārtas sēdi.

"Štrahem un Gudenusam ir jāatbild Nacionālās padomes priekšā," pauda uzskatu Rendija-Vāgnere.

Ziņu lente
0