Raimonds Pauls: Latvija man atņēmusi gandrīz miljonu eiro un grib vēl

© Sputnik / Sergey MelkonovМаэстро Раймонд Паулс
Маэстро Раймонд Паулс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Komponists Raimonds Pauls ir pārliecināts: viņš samaksājis visus atbilstošos nodokļus. Tagad maestro ir neizpratnē, kāpēc VID pieprasa no viņa vēl 14 tūkstošus eiro.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Latviešu komponists Raimonds Pauls ir sašutis par to, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) aprēķinājis viņam parādu 14 tūkstošu eiro apmērā – komponists ir pārliecināts, ka izpildījis visas saistības un nomaksājis nodokļus no autora honorāra, vēsta RīgaTV 24.

"Es rakstu brīvajā laikā dziesmiņas. Kad tās kāds dzird, tad par to man maksā autorhonorāru. Tad no tā tiek novilkti 23% nodokļos. Tagad man pēkšņi paziņo, ka es esmu valstij parādā lielu summu. Tie ir apmēram 14 tūkstoši eiro," — pastāstīja Pauls.

Viņš uzsvēra, ka minētos 23% vienmēr ir maksājis, taču pieļāva, ka, iespējams, pieņemts kāds jauns likums, kas viņam nav bijis zināms.

Žurnālisti centās noskaidrot situāciju un apjautājās, kāds ir VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes viedoklis, taču viņa nevarēja sniegt konkrētu atbildi. "Ir jāskatās visas summas, kas ir maksātas. Mēs uzaicināsim Maestro pie mums un iziesim cauri visam, kas ir noticis, kādas summas viņš ir saņēmis pagājušajā gadā, un tiksim skaidrībā ar visu," solīja Jaunzeme.

Врач - Sputnik Latvija
Valsts iekasēs 51 eiro par veselības aprūpi no neapdrošinātajiem iedzīvotājiem

Atgādināsim, ka Raimonds Pauls iepriekš vairākkārt kritizējis valdību finansiālos jautājumos. Piemēram, 2017. gadā viņš paziņoja, ka pensija ir pārāk maza. "Es nesaņemu to, ko esmu pelnījis," — teica Pauls, kurš mēnesī saņem 800 eiro. "Ja godīgi, uzskatu, ka man par tiem gadiem un to, ko valstij esmu devis ar saviem nodokļiem, vajadzētu būt vismaz 5000 eiro mēnesī."

Tāpat komponists pastāvīgi atgādina, ka Latvijas Krājbankas sabrukumā zaudējis lielus uzkrājumus – viņa kontā bankā glabājās gandrīz 700 tūkstoši latu (aptuveni miljons eiro), no kuriem viņam izmaksāti tikai 70 tūkstoši. Pauls ir pārliecināts, ka Krājbankas bankrots ir viena no lielākajām zādzībām Latvijas vēsturē.

Apmulsis ir ne tikai Pauls

Kopš 2018.gada Latvijā stājusies spēkā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresīvā likme, kas atkarīga no peļņas apjoma. Iepriekš spēkā bija IIN likme 23% apmērā, tagad tā svārstās no 20% līdz 31,4% atbilstoši ienākumu summai.

Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Gaidāms mājokļa kadastrālās vērtības pieaugums: vērtējuma metodika un nodokļu izmaiņas

26.februārī Ministru kabinets apstiprināja grozījumus likumā par IIN, kas paredzēja pagarināt nodokļa nomaksas termiņu 2018. un 2019.gadā vairākiem nodokļu maksātāju slāņiem. Jaunie noteikumi paredz maksimāli saudzīgi parādīt iedzīvotājiem jauno nodokļu aplikšanas kārtību. Nodokļu summu būs iespējams nomaksāt līdz 2020.gada 1.decembrim, un maksāt var pa daļām.

Iepriekš vēstīts, ka jau pirmajā nodokļu deklarāciju iesniegšanas dienā iedzīvotāji lika sabrukt VID vietnei. Dažu minūšu laikā pēc deklarāciju iesniegšanas sākuma elektroniskajā sistēmā tika reģistrēti 26,5 tūkstoši pieslēgumu.

Daudzi, kam palaimējās apmeklēt vietni vid.gov.lv, konstatēja tur nepatīkamu pārsteigumu – nodokļu parādus, kas veidojušies IIN progresīvās likmes un neapliekamā minimuma diferencētā izmēra dēļ. Parādnieku vidū ir daudzi, kas cietuši sistēmas kļūdu dēļ. Piemēram, autora honorāru saņēmēji.

Ziņu lente
0