Video

Gasparjans: lieta par latviešiem nacistu soda vienībā ir ļoti nopietna

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Armens Gasparjans komentēja Krievijas Izmeklēšanas komitejas lēmumu ierosināt krimināllietu saskaņā ar pantu "Genocīds" pret soda vienības dalībniekiem no Latvijas, kuri piedalījās Žestanaja Gorka ciema iedzīvotāju slepkavībās Novgorodas apgabalā.

Otrdien, 14.maijā kļuva zināms, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi lietu atbilstoši pantam "Genocīds" sakarā ar soda operāciju faktiem, ko veica grupa vācu ģenerāļa Hercoga Kurta vadībā. Tajā bija 33 cilvēki no Latvijas PSR.

Civiliedzīvotāju slepkavības konstatētas Žestanaja Gorka ciemā Novgorodas apgabalā. 2019. gadā organizācijas "Krievijas meklētāju kustība" dalībnieki atrada Novgorodas apgabala Bateckas rajona Žestanaja Gorka ciemā Lielā Tēvijas kara laiku apbedījumu – 42 cilvēku mirstīgās atliekas. Viņu vidū bija bērni un grūtniece. Apbedīšanas vietā atrasto bojāgājušo cilvēku vizuālā apskate ļauj viennozīmīgi secināt - bedrē nošauti civiliedzīvotāji: pie viņiem netika atrasta nekāda amunīcija, pakausī - ložu caurumi.

KF IK konstatēja, ka šie cilvēki kļuvuši par soda operāciju upuriem, kuras tika veiktas Ļeņingradas (kopš 05.07.1944 – Novgorodas) apgabala ciema Žestjanaja Gorka okupācijas laikā 1942. gadā.

Arhīvu materiāli liecina, ka masveida padomju pilsoņu slepkavošanai no mierīgo iedzīvotāju skaita tika izveidota Drošības policijas un Vācijas Drošības dienesta "teilkomanda" (Teilkommando des EK). Tās sastāvā bija 33 cilvēki no Latvijas PSR. Grupu vadīja vācu ģenerālis Hercogs Kurts, kuru pēc tam notiesāja Ļeņingradas militārā apgabala Kara tribunāls par "zvērīgu padomju pilsoņu slepkavošanu". Viņš miri Vorkutā 1948. gada maijā.

"Tas ir baismīgi. Es runāju ar cilvēkiem, kuri nodarbojas ar šo gadījumu. Man pastāstīja, ka KF IK ierosinās krimināllietu saskaņā ar pantu "Genocīds". Sakarā ar šo lietu jau atslepenots pietiekams skaits dokumentu, tie tika demonstrēti Novgorodā," paskaidroja politologs un žurnālists Armens Gasparjans intervijā radio Sputnik.

Vaicāts par to, kas bija soda komandas dalībnieki no Latvijas, Gasparjans norādīja, ka viņu vidū bija toreizējās Latvijas PSR likumpaklausīgi pilsoņi.

Ziņu lente
0