Latvijas Bankas ekonomists: mēs nevaram attīstīties bez starptautiskā atbalsta

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva un Igaunija atradušas sev starptautiskos partnerus, tas pats ir jāizdara arī Latvijai, uzskata ekonomists Mārtiņš Kazāks.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Latvija līdz šim ir attīstījusies nevienmērīgi reģionālajā skatījumā, un nākotnē šajā ziņā nekas nemainīsies, uzskata Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Kazāks, raksta Rus.db.lv.

Uzstāšanās laikā konferencē, kura bija veltīta tautsaimniecības attīstībai digitālo tehnoloģiju apstākļos, kā arī reģionālo centru attīstībai, Kazāks paziņoja, ka attīstība gan šobrīd, gan nākotnē koncentrēsies atsevišķu lielu centru tuvumā, un tie ir neizbēgami procesi.

Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Eksperts prognozē lielus zaudējumus taras depozīta sistēmai

"Tāpēc mums šie punkti ir jānostiprina, cits jautājums – kādā veidā. Tā var būt starptautiskā sadarbība. Mēs nevaram attīstīties paši par sevi, valstī, bez ārēja atbalsta," uzskata viņš.

Pēc viņa teiktā, Rīgai līdzīgi lielie centri darbojas kā galvenais magnēts, pievelkot investīcijas un darbaspēku. Un tas ir neslikti, jo, ja lielie centri kļūst bagātāki, tie palīdz vājākiem centriem un reģioniem. Pēc viņa domām, nevajag baidīties valsts līmenī atbalstīt stiprus uzņēmumus.

"Jo stiprie vilks sev līdzi vājos," skaidro viņš.

"Ja mēs paskatāmies uz mūsu kaimiņiem – Lietuvu un Igauniju, tad Tallinā iedzīvotāju skaits ir daudz mazāks, nekā Rīgā, toties viņi sadarbojas ar Helsinkiem. Summējot šīs abas pilsētas kopā, tad gan iedzīvotāju skaits, gan ekonomiskais spēks kļūst nesalīdzināmi lielāks, nekā Rīgā. Arī Viļņā iedzīvotāju skaits ir mazāks, nekā Rīgā, toties viņi attīstās kopā ar Kauņu, kā arī kopā ar Baltkrieviju. Paliek jautājums: ar kādiem starptautiskiem partneriem kopā varam attīstīties mēs? Uz šo jautājumu ir jāatrod atbilde un jāiekļauj tas Latvijas nacionālajā attīstības plānā," uzskata viņš.

Ziņu lente
0