Aptauja: Ikšķiles novada iedzīvotāji nevēlas pievienoties Ogrei

CC BY 2.0 / John Lord / St Cuthbert's ChurchВитраж с картой Латвии
Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikšķiles novada domes vadītājs Indulis Trapiņš paziņoja, ka aptaujas rezultāti tiks iesniegti gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, gan Saeimā, gan valdībā.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Neraugoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iebildumiem, Ikšķiles novadā notikusi aptauja par plānoto teritoriālo reformu, kura paredz pievienošanos Ogres novadam. Lielākā daļa novada iedzīvotāju izteicās par to, lai viņu teritorija arī turpmāk pastāv kā patstāvīga administratīvā iedalījuma vienība, raksta rus.lsm.lv.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš ir apmierināts ar socioloģiskā pētījuma rezultātu. Viņš norādīja, ka līdzšinējie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces rīkojumi un publiskie paziņojumi ir dezinformējuši sabiedrību attiecībā uz aptaujas rīkošanas likumību.

Kaut arī aptauja tiešā veidā neietekmē likumdošanu, Trapiņš cer, ka iedzīvotāju viedoklis tomēr tiks ņemts vērā.

"Ņemot vērā to, ka pagājušajās pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā balsoja nedaudz virs 4000 novada iedzīvotājiem, uzskatu, ka šajā aptaujā sasniegta ļoti laba aktivitāte. Tas parāda, ka novada iedzīvotājiem rūp tas, kas notiek valstī un novadā," teica Trapiņš.

Viņš piebilda, ka aptaujas rezultātus novada dome iesniegs Saeimai, valdībai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM).

Saskaņā ar VARAM piedāvāto administratīvi teritoriālās reformas projektu, Ikšķiles novads tiks pievienots Ogres novadam. Ikšķiles dome sarīkoja iedzīvotāju aptauju par to, vai viņi vēlas saglabāt novada patstāvību, un tādējādi, pēc VARAM domām, pārsniegusi savas pilnvaras.

Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Latvijas administratīvi teritoriālā reforma: galvenās izmaiņas

Likums atļauj pašvaldībām rīkot publiskas apspriešanas, taču tikai pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumos. Neviens likums, pēc VARAM domām, neļauj pašvaldībām rīkot aptauju, kura pēc sava satura atgādina dalību tautas referendumā vai vēlēšanās un lēmuma pieņemšanas pienākumu. Jautājums "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?", pēc ministrijas domām, rada "maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu".

Neskatoties uz ministra iebildumiem, no 29. aprīļa līdz 11. maijam Ikšķiles iedzīvotāji varēja klātienē vai elektroniskā veidā paust savu viedokli par sava novada patstāvības saglabāšanu.

Trešdien, 8. maijā, apmēram 60 Ikšķiles novada iedzīvotāji pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ēkas sarīkoja piketu pret administratīvi teritoriālo reformu. Akcijas dalībnieki – Ikšķiles biznesmeņi – raizējās, ka pēc pašvaldību apvienošanas finansējums tiks novirzīts uz jauno pašvaldību centriem, savukārt reģioniem dos mazāk, piemēram, naudu ceļiem. Turklāt uzņēmējiem nāksies ilgāk gaidīt dažādas atļaujas. Piemēram, šobrīd dokumentu saskaņošana būvvaldē aizņem 4-5 dienas, taču pēc pievienošanās Ogrei tas varētu aizņemt līdz pat 30 dienām, prognozē biznesmenis Toms Āboliņš.

Страницы учебника, по которому учатся дети в школе в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
VARAM aizliedza Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju par reformu

Tāpat, kā stāstīja piketa dalībnieki, novadā klīstot baumas par to, ka Ogres novada mērs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība) ir Pūces radinieks, un šī iemesla dēļ viņš arī tika iecelts par ministra padomnieku un ieguva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jaunās konsultatīvās padomes locekļa statusu, kura nodarbosies ar administratīvi teritoriālās reformas jautājumiem. Nesen Helmani atzina par vainīgu izspiešanā.

Ikšķiles novads nav vienīgais, kurš ir neapmierināts ar reformu: Ādažu un Carnikavas novadu vadītāji arī izteikuši nesaprašanu sakarā ar gaidāmo viņu novadu apvienošanu.

Iepriekš Pūce neizslēdza, ka, veicot administratīvi teritoriālo reformu, daļu pašvaldību nāksies apvienot piespiedu kārtā.

Ziņu lente
0