Valsts iekasēs 51 eiro par veselības aprūpi no neapdrošinātajiem iedzīvotājiem

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotājiem, kuri neveic nekādas sociālās apdrošināšanas iemaksas, būs jāsamaksā 51 eiro par piekļuvi veselības aprūpei. Nenomaksātās summas nekavēs ārstēšanu, taču parāds krāsies.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Medicīniskās apdrošināšanas jaunajā sistēmā daļai iedzīvotāju joprojām paredzēts obligātais maksājums, taču summa nav liela – 51 eiro, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta Dienas Bizness.

Налоги. Расчеты - Sputnik Latvija
Reirs apsolīja, ka 270 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju sāks maksāt vairāk nodokļu

Izmaiņas valsts medicīniskās apdrošināšanas sistēmā notiks līdztekus nodokļu reformai tikai 2021. gadā, taču konceptuālais plāns jau ir izstrādāts, pastāstīja ministre. Viņķele atklāja, ka visi strādājošie maksās iemaksas veselības aprūpei 1% apmērā no sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas tiek aprēķinātas no minimālās algas. Tātad līdz ar minimālās algas pieaugumu palielināsies arī maksājumi.

Valsts apdrošināto personu sarakstu, kurā iekļauti pensionāri un I un II grupas invalīdi, plānots paplašināt ar III grupas invalīdiem, kā arī tie, kuri aprūpē I un II grupas invalīdus.

Neapdrošināto personu kategorijā būs neliels skaits cilvēku, atzīmēja Viņķele. Piemēram, tie, kuri saņem ienākumus no kapitāla, vai tie, ko uztur dzīvesbiedrs vai dzīvesbiedre – viņiem gada sākumā būs jāapmaksā medicīniskās apdrošināšanas iemaksa 51 eiro apmērā, paskaidroja ministre.

Pie tam neapmaksātās apdrošināšanas iemaksas neradīs šķēršļus veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai nepieciešamības gadījumā, taču parāds krāsies. Ar tā iekasēšanu nodarbosies Valsts ieņēmumu dienests vai Nacionālais veselības dienests.

Stetoskops - Sputnik Latvija
Čakša par jauno reformu: tie paši medicīnas pakalpojumi grozi ar jaunu nosaukumu

Viņķele piebilda, ka nākamnedēļ plānots iesniegt Ministru Kabinetā Veselības aprūpes finansēšanas likuma grozījumus, lai atliktu iepriekš paredzēto divu veselības aprūpes pakalpojumu grozu ieviešanu līdz 2021.gada janvārim, kad, iespējams, tiks ieviesta jaunā apdrošināšanas sistēma.

No 1.janvāra bija plānots ieviest tā saucamo divu grozu sistēmu, kas saista piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem ar sociālā nodokļa nomaksu, taču atbildīgās iestādes nevarēja sakārtot datu bāzes darbu, tāpēc tika iecerēts atlikt reformu uz pusgadu. Viņķele pauda, ka iebilst pret divu grozu sistēmu un centīsies panākt tās atcelšanu.

Ziņu lente
0