Kamēr visi gulēja: ASV desants Rumānijā un Porošenko nopratināšana

CC0 / pixabay / Истребитель F-16
Истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Interesantākie notikumi vakar – nepalaidiet neko garām.

RĪGA, 11. maijs – Sputnik. Armijas bāzē Rumānijā "Kimpijaturzi" ieradušās lidmašīnas no ASV - 12 iznīcinātāji F-16, kā arī 250 karavīri no Teksasas, vēsta rumāņu mediji, atsaucoties uz ASV presi. Vietne ziare.com informēja, ka mobilizācija ir daļa no ASV misijas sabiedroto atbalstam Eiropā. Oficiālā versija liecina, ka lidmašīnas un karavīri ieradušies, lai pastiprinātu aizsardzību NATO austrumu zonā un novērstu iedomāto "Krievijas agresiju".

Bukareste, atsaucoties uz "Krievijas draudiem" un balstoties uz ASV atbalstu, turpina kalt plānus savas ietekmes paplašināšanai Melnās jūras reģionā, vēsta Sputnik Moldova.

Jau iepriekš portāls vēstīja, ka ASV gaisa spēki investē 40 miljonus dolāru jaunas aviobāzes celtniecībai 71 km attālumā no Rumānijas pilsētas Kimpijaturzi. 2018. gada vasarā šeit tika dislocēta F-15C Eagles eskadriļa un piezemējās lidmašīnas A-10 un F-16.

Porošenko pats sevi papildinājis

Ukrainas prezidents Petro Porošenko devis liecības prokuroriem "Maidana lietas" izmeklēšanas ietvaros, vēsta vietējie mediji. Iepriekš publiskās uzrunās politiķis ziņoja par jauniem datiem, ko neesot atklājis iepriekšējās nopratināšanas laikā. Prokurori ieinteresējās, ko prezidents noklusējis.

Ukrainas Ģenerālprokuratūras speciālās izmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Sergejs Gorbatjuks paziņoja žurnālistiem, ka divarpus gadu laikā Porošenko nav parakstījis pirmās nopratināšanas protokolu. 2016. gadā, kad izmeklētāji nopratināja prezidentu, valsts vadītājam it kā neesot bijis laika parakstīt dokumentu. Pie tam ģenerālprokurors Jurijs Lucenko klāstīja, ka Porošenko ir gatavs jebkurā brīdī sniegt atkārtotas liecības par slepkavībām "eiromaidanā". Aizejošais prezidents cer, ka viņa liecības palīdzēs noslēgt cilvēku bojāejas izmeklēšanu "eiromaidanā" 2014.gadā.

"Šodien atkārtoti nodevu liecības prokuroriem lietā par noziegumiem pret Pašcieņas revolūcijas dalībniekiem Maidanā 2014.gadā. Ceru, ka manas atbildes uz papildjautājumiem palīdzēs noslēgt izmeklēšanu," Porošenko paziņoja savā lapā Facebook.

2013. gada 21.novembrī pēc Nikolaja Azarova valdības paziņojuma par to, ka tiek apturēta līguma parakstīšana par asociāciju ar ES, galveno Kijevas laukumu – Neatkarības maidanu – ieņēma eirointegrācijas atbalstītāji. Maidanā sākās varasiestāžu un radikāļu konfrontācija. Vairāk nekā simt cilvēki gāja bojā. Atbildību par to Ukrainas jaunā valdība uzvēla savam politiskajam oponentam – eksprezidentam Viktoram Janukovišam un IeM speciālo uzdevumu vienībai "Berkut". Janukovičs un "Berkut" darbinieki noliedz, ka būtu vainojami slepkavībās. Pēc valsts apvērsuma speciālo uzdevumu vienība "Berkut" tika atlaista.

Ziņu lente
0