Pesimistiskas prognozes: Latviju gaida kārtējais naktssalnu vilnis

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasСосульки на велосипеде на улице Мейстару (Мастеров) в Старой Риге
Сосульки на велосипеде на улице Мейстару (Мастеров) в Старой Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc neilga siltuma valstī no jauna atgriezīsies spēcīgas salnas, brīdina sinoptiķi.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Dārzkopji Latvijā vēl nav paspējuši attapties pēc zaudējumu aprēķina, ko augļu kokiem un krūmiem nodarīja svētdienas salnas, bet sinoptiķi brīdina, ka Latviju gaida jauns aukstuma vilnis.

Šķiet, naktssalnas aizkavēsies Latvijā vismaz līdz mēneša vidum. Tuvākajās dienās gaisa temperatūra pacelsies līdz +15...+20 grādiem, daudzviet gaidāms lietus, atsevišķos rajonos – pērkona negaiss.

Taču nedēļas nogalē Latvijā no rietumiem ienāks aukstas gaisa masas, un atkal gaidāms aukstums. Pagaidām gan sinoptiķi nestāsta, cik spēcīgas varētu būt naktssalnas.

Aizvadītajā naktī zemākā temperatūra bija fiksēta Madonā (-4 grādi), pastāstīja speciālists Jānis Trallis.

​Tiesa, ir arī labas ziņas. Jānis Trallis pastāstīja, ka lietuviešu sinoptiķi prognozē, ka maija otrajā pusē gaisa temperatūra pārsniegs normu. Arī jūnijs būs siltāks un sausāks nekā parasti.

Девушки в дождевиках на пляже Юрмалы - Sputnik Latvija
Auksts, lietains, naktī sals: sinoptiķi pastāstīja par laikapstākļiem brīvdienās

Atgādināsim, ka svētdienas naktī spēcīgās salnas nodarīja lielu postu augļu un ogu kultūrām – daudzi dārzkopji palikuši bez ražas. Visvairāk cietuši augi, kam uzplaukuši ziedi – dažādu šķirņu ķirši, plūmes, bumbieres, ābeles.

Profesionālie dārzkopji dara visu iespējamo, lai saglabātu ražu. Piemēram, vienā no lielākajām melleņu saimniecībām Lielvārdē strādnieki naktīs apstaigā dobes ar speciālām svecēm. No augu eļļas un parafīna izlietās sveces pārklāj augus ar plānu eļļainu aizsargslāni. Citi pūlas glābt ziedošos augļu kokus ar smidzināšanas palīdzību – tā pārvērš dārzus par pasakainām ledus figūrām.

Ziņu lente
0