PVO brīdina: Eiropā aug masalu gadījumu skaits

© pixabayВакцинация
Вакцинация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gadā valdīja uzskats, ka masalas ir uzvarētas 37 Eiropas valstīs.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. 2019.gada pirmo divu mēnešu laikā 42 Eiropas valstīs reģistrēti 34 300 masalu gadījumi, vēsta Pasaules veselības organizācija (PVO).

Lielākā daļa saslimšanas gadījumu – vairāk nekā 70% - fiksēti Ukrainā. Masalu rezultātā trīspadsmit cilvēki Albānijā, Rumānijā un Ukrainā miruši.

2018.gadā Eiropā ar masalām saslima 84 tūkstoši cilvēku, miruši – 74 cilvēki. Jāpiebilst, ja 2017.gadā bija reģistrēti vien 25 tūkstoši masalu gadījumu, 2016.gadā – 5 tūkstoši. Astoņās valstīs pērn reģistrēti vairāk nekā divi tūkstoši masalu gadījumu: Ukrainā, Serbijā, Izraēlā, Francijā, Itālijā, Krievijā, Gruzijā un Grieķijā.

Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Masalu uzliesmojums Lietuvā: vai tas draud arī Latvijai

Lai arī 2017.gadā Eiropā izdevies sasniegt lielāko vakcinācijas apjomu (90%) ar masalu vakcīnas otro devu, valstīs, kur fiksēti masalu uzliesmojumi, konstatēta vakcinācijas līmeņa krišanās, tostarp arī iedzīvotāju neaizsargāto slāņos vai starp sirmgalvjiem. Pārsvarā ar masalām saslimst nevakcinēti vai nepilnīgi vakcinēti cilvēki.

2017.gadā valdīja uzskats, ka masalas ir uzvarētas 37 Eiropas valstīs no 53. Tās vēl joprojām reģistrētas Beļģijā, Bosnijā un Hercegovinā, Francijā, Gruzijā, Vācijā, Itālijā, Rumānijā, Krievijā, Serbijā un Ukrainā.

2014.gadā visas Eiropas valstis vienbalsīgi apstiprināja vakcinācijas plānu, kas paredzēja nodrošināt divas vakcīnas devas 95% iedzīvotāju, lai pasargātu cilvēkus, ko vakcinēt nav iespējams – mazus bērnus un cilvēkus ar medicīniskām kontrindikācijām.

Masalas vēl joprojām ir viens no galvenajiem bērnu mirstības iemesliem visā pasaulē, neskatoties uz izstrādāto efektīvo un drošo vakcīnu. Tā ir ārkārtīgi lipīga slimība, infekcija tiek nodota gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Ārstēšānas metode nav izstrādāta, vienīgā cīņas metode ir vakcinācija.

Līdz brīdim, kad vakcinācijas līmenis pasaulē nesasniegs 95%, neviena valsts nevar justies droša no masalām.

Ziņu lente
0