Zaharova: ieceļošanas aizliegumu Ļepsam virzīja attiecību ar KF pretinieki

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc diplomātes sacītā, šādu lēmumu lobējuši tie, kam attiecības starp Krieviju un Lietuvu liekas neizdevīgas.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka ir pārsteigta ar Lietuvas principialitāti attiecībā uz ieceļošanas aizliegumu Krievijas dziedātājam Grigorijam Ļepsam, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to viņa pastāstīja radiostacijas "Eho Moskvi" ēterā.

Zaharova uzsvēra, ka "viņu pārsteidz valsts principialitāte, kura veica ekstrēmistu pieņemšanu".

"Aizliegums Grigorijam Ļepsam ieceļot Lietuvā ir kārtējais valsts varasiestāžu solis, kuru lobēja tie, kam divpusēju attiecību attīstība starp Krieviju un Lietuvu liekas neizdevīga un nevajadzīga," pateica diplomāte.

Krievijas dziedātāju Grigoriju Ļepsu iekļāva Lietuvas persona non grata sarakstā, un aizliedza viņam ieceļot valstī.

Iepriekš Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs vērsās republikas IeM ar lūgumu ieviest aizliegumu Ļepsam ieceļot republikā. Krievijas vēstniecībā Lietuvā norādīja, ka tas tika izdarīts "ar iedomātu ieganstu".

Diplomātiskajā misijā norādīja, ka šāda Linkēviča iniciatīva nepārsteidza Krieviju, jo Lietuvas ĀM sen un regulāri "meklē jebkādus ieganstus", lai apgrūtinātu attiecības starp Maskavu un Viļņu, un, "diezgan tālu tikusi šajā nozīmē".

Российский исполнитель Григорий Лепс - Sputnik Latvija
Lietuva aizliedza ieceļot valstī Krievijas dziedātājam Grigorijam Ļepsam

Lietuvas politiķi pirmoreiz uzstājās ar iniciatīvu par ieceļošanas aizliegumu Ļepsam marta beigās, pēc dziedātāja koncerta Baltijas republikā. Partijas "Tēvzemes savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" locekļi Audronis Ažubalis, Laurīns Kasčūns un prezidenta kandidāte Ingrīda Šimonīte, kuri ir pazīstami ar savu rusofobo pozīciju, palūdza ĀM un IeM vadītājiem izstrādāt mehānismu, kurš aizliegtu cilvēkiem, "kas saistīti ar noziedzīgām grupām", uzstāties Lietuvā.

Tāpat konservatori piedāvāja iekļaut persona non grata sarakstā personas, kuras pauž aktīvu atbalstu Krievijas ārpolitikai, kas, pēc viņu apgalvotā, attiecas ar uz Ļepsu.

Kā "pierādījumu" Ļepsa sakariem ar "noziedzīgām grupām" konservatori minēja amerikāņu mediju rakstus, kuru autori atsaucas uz apšaubāmas izcelsmes datiem un nenosauktiem informācijas avotiem.

Dziedātājs ir Krievijas Federācijas Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks un vairāku konkursu laureāts, tostarp World Music Awards, "Gada dziesma" un "Zelta gramofons".

Ziņu lente
0