Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstij ir nepieciešams stiprs līderis

© Sputnik / Sergey MelkonovВид на Ригу с Домского собора - Рижский замок, резиденция президента
Вид на Ригу с Домского собора - Рижский замок, резиденция президента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstij ir nepieciešama "stiprā roka" – tā uzskata gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Saskaņā ar aģentūras SKDS veikto aptauju, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka republikai ir nepieciešams stiprs līderis ar plašām pilnvarām.

Par to paziņoja 64% aptaujāto. Tostarp 30% absolūti piekrīt šādam viedoklim, savukārt 34% drīzāk piekrīt, nekā nepiekrīt.

Rezultātus Twitter vietnē publicēja SKDS centra direktors Arnis Kaktiņš.

"Vēl aizvien gandrīz 2/3 Latvijas iedzīvotāju lielākā vai mazākā mērā ilgojas pēc "stiprās rokas" – t.i. pēc stingra līdera ar plašām pilnvarām. Tikai 30% šāds variants nešķiet pieņemams. Diez, vai Levits spēs šajā aspektā attaisnot vairākuma gaidas?" uzrakstīja Kaktiņš.

Divu gadu laikā rādītājs pieaudzis par 2%. Visaugstāko vērtējumu – 73% – tas sasniedza 2011. gadā.

Šī viedokļa pretinieku skaits divu gadu laikā nav mainījies un joprojām sastāda 30%. No tiem 12% pilnībā tam nepiekrīt, savukārt 18% drīzāk nepiekrīt.

Iepriekš rakstīts, ka vairums Latvijas iedzīvotāju nevēlas, lai Raimonds Vējonis atkal kļūtu par Latvijas prezidentu.

Saskaņā ar Kantar TNS aptaujas datiem, 61% Latvijas iedzīvotāju pauda vēlmi redzēt jaunu politiķi valsts vadītāja postenī.

Рижский замок, резиденция президента Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš pastāstīja, kādu viņš redz jauno Latvijas prezidentu

Pats Vējonis 2017. gadā aicināja Saeimu piešķirt pilsoņiem tiesības pašiem vēlēt valsts vadītāju. Taču iniciatīva par Latvijas prezidenta tautas vēlēšanām neguva nepieciešamo Saeimas atbalstu.

Taču, izmaiņas prezidenta vēlēšanās tomēr notikušas. Pērnā gada oktobra sākumā Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Latvijas Satversmes grozījumus par atklātām prezidenta vēlēšanām. Ja līdz šim deputāti vēlējuši valsts vadītāju slēptā balsojumā, tad, sākot ar 2019. gada janvāri, balsošanai jābūt atklātai. Lai prezidents tiktu ievēlēts, joprojām ir nepieciešams ne mazāk kā 51 parlamentārieša balss.

Oficiāli prezidenta kandidātu izvirzīšana sāksies jau pēc nedēļas, savukārt pats balsojums notiks no 29. maija līdz 7. jūnijam.

Ziņu lente
0